Uutiset

Suolisto-oireet ovat yleisiä COVID-19-taudissa

Tutkimuksessa oireita oli lähes kahdella kolmesta, tavallisimmin ruokahaluttomuutta ja ripulia.

Nina Kaseva
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

SARS-CoV-2-infektion oireita ovat päänsärky, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut ja kuume. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet suolisto-oireet, vaikka niitä ilmenee suurella osalla infektion saaneista aikuispotilaista. Virus tunkeutuu soluihin suolistossakin ilmenevän angiotensiiniä konvertoivan entsyymin 2 (ACE2) reseptorin kautta ja altistaa näin ruoansulatuskanavan oireille.

Massachusettsin osavaltion 9 sairaalan aikuisista COVID-19-potilaista koostuvassa kohortissa (n = 318) vähintään yhdestä ruoansulatuskanavan oireesta hoitoon hakeutuessaan kärsi 61 %. Yleisimmin ilmeni ruokahaluttomuutta (35 %), ripulia (34 %) ja pahoinvointia (26 %). Oksentelua, vatsakipuja ja painonlaskua esiintyi 10–25 %:lla. Ruoansulatuskanavan oireet olivat vallitseva ensioire 20 %:lla hoitoon hakeutuessa ja ensioireiden joukossa 14 %:lla.

Ruoansulatuskanavan oireista kärsivillä ilmeni enemmän väsymystä (65 % vs. 46 %), lihassärkyjä (49 % vs. 22 %), kurkkukipua (22 % vs. 10 %) sekä haju- tai makuaistin häviämistä (17 % vs. 7 %) kuin näiltä oireilta säästyneillä. Eroa laboratoriotuloksissa, kuten verenkuvassa, hyytymistekijöissä, maksakokeissa, sydän- tai inflammaatiomarkkereissa, ei havaittu.

Tutkimustulosten julkaisun aikaan 202 potilaan sairaalahoitojakso oli jo päättynyt. Heistä 18 % oli tarvinnut tehohoitoa ja 13 % mekaanista ventilaatiotukea. 32 potilasta (16 %) menehtyi sairaalassa. Tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä ruoansulatuskanavan oireiden ilmenemisen ja vaikean COVID-19-taudinkuvan kanssa.

Lue myös

Enemmistöllä tutkittavista oli ylipainoa (BMI 30 ± 6,5 kg/m2), sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä tai samanaikaisia sairauksia. Ruoansulatuskanavan oireista kärsivien ja niiltä säästyneiden demografisissa tekijöissä ei ollut eroa. Infektio oli varmennettu PCR-testillä nenänielunäytteestä.

Lähde: Redd WD, Zhou JC, Hathorn KE ym. Prevalence and characteristics of gastrointestinal symptoms in patients with SARS-CoV-2 infection in the United States: A multicenter cohort study. Gastroenterology, verkossa ensin 2020. doi: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2020.04.045

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030