Uutiset

Suun bakteerit voivat vaikuttaa aivovaltimoaneurysman syntyyn

Bakteerit saattavat vaikuttaa myös aneurysman puhkeamisalttiuteen useiden tulehdusmekanismien kautta, selviää katsausartikkelista.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Suun bakteerit saattavat verenkiertoon päästessään vaikuttaa aivovaltimopullistumien eli -aneurysmien syntyyn ja puhkeamisalttiuteen useiden tulehdusmekanismien kautta, selviää tuoreesta Neurosurgial Review -lehdessä julkaistusta katsauksesta. (Hallikainen J ym. Neurosurg Rev. 7.2.2020)

Katsauksen kirjoittajina oli Itä-Suomen yliopiston, KYS:n, Tampereen yliopiston ja TAYS:n tutkijoita.

Noin kolmella prosentilla aikuisista on aivovaltimopullistuma, joka puhjetessaan voi aiheuttaa hengenvaarallisen lukinkalvonalaisen verenvuodon. Kaikki eivät puhkea, mutta elämänmittaisessa suomalaisessa seurantatutkimuksessa on havaittu, että noin joka kolmas vuotamattomina löytyneistä aivovaltimoaneurysmista lopulta puhkesi. Tupakointi, korkea verenpaine ja alkoholin liikakäyttö lisäävät aneurysmariskiä, mutta monilla potilailla ei ollut mitään tunnettuja riskitekijöitä.

– Tämä viittaa siihen, ettei kaikkia riskitekijöitä vielä tunneta, toteaa tiedotteessa artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, yliopisto-opettaja Joona Hallikainen.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijat osoittivat hiljattain, että laajalle levinnyt ientulehdus liittyy aivovaltimoaneurysmien muodostumiseen ja lukinkalvonalaisen verenvuodon riskiin. Tampereen yliopiston ja ylipistollisen sairaalan tutkijat osoittivat aiemmin, että puhjenneiden ja puhkeamattomien aivovaltimoaneurymien seinämistä löytyi suuperäisten bakteerien DNA:ta. Suun sairauksilla on havaittu vastaavia yhteyksiä myös vatsa-aortan aneurysmiin.

– Todennäköisin mekanismi on suun bakteerien kulkeutuminen verenkiertoon hampaan tulehtuneen ientaskun kautta ja näiden bakteerien aktivoima tulehdusreaktio verisuonen seinämässä. Suun bakteereja pääsee verenkiertoon pureskellessa ja hampaita harjatessa, jos ikenet ovat hyvin tulehtuneet, Hallikainen toteaa.

Lue myös

Bakteerit käynnistävät ja kiihdyttävät

Verenkierrossa suun bakteerit voivat edistää aneurysman syntyä monella tavalla. Bakteerien tuottamat tulehdusta aktivoivat yhdisteet, lipopolysakkaridit, voivat aiheutttaa verisuonten seinämässä tulehdusvasteen. Näin verisuonen seinämään kertyy tulehdussoluja vaurioittaen seinämän elastista kerrosta, jolloin alttius aneurysman muodostumiselle kasvaa. Lisäksi bakteerit voivat vahvistaa COX2-entsyymin välittämää tulehdusvastetta, joka kiihdyttää aneurysmaan johtavia muutoksia suonen seinämässä.

Suun bakteerit saattavat myös käynnistää ja kiihdyttää tulehdusreaktioon osallistuvaa komplementtijärjestelmää. Immuunijärjestelmän altistuminen verenkiertoon joutuneille suun bakteereille voi johtaa koko elimistö matala-asteiseen tulehdustilaan, joka osaltaan edistää aneurysmien syntyä.

Mekanismien selvittämiseksi tarvitaan tutkijoiden mukaan lisätutkimusta. On myös selvitettävä voiko hoitamatonta ientulehdusta, parondontiittia tai suun bakteereja pitää riskitekijöinä aneurysman syntymiselle ja puhkeamiselle sekä voiko näitä hoitamalla estää aneurysman muodostuminen tai sen puhkeaminen.

– Hampaiden ja etenkin ikenien terveyttä kannattaa joka tapauksessa ylläpitää päivittäisellä hampaiden ja hammasvälien puhdistuksella.

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030