Uutiset

Tuore suomalaistutkimus: FFP-maski suojaa koronalta terveydenhuollossa

Väitöstutkija Lotta Oksanen suosittelee FFP-suojaimia työpisteisiin, joissa voi kohdata koronaan sairastuneen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Jussi Helttunen

Työperäisiä koronatartuntoja ei tullut, kun koronapotilaita hoitavilla terveydenhuollon työntekijöillä oli käytössään FFP2/FFP3-hengityksensuojaimet tai paremmat. Kirurgisten maskien kanssa tartuntoja tuli jonkin verran. Tämä ilmenee tuoreesta suomalaistutkimuksesta. (Oksanen L ym. Int J Occup Environ Med 6.4.2021)

Tutkimuksessa selvitettiin HUS-alueen terveydenhuollon työntekijöiden sairastuvuutta koronainfektioon koronan ensimmäisen aallon aikana viime keväänä. Heinäkuun puoliväliin mennessä kyselyyn vastasi 866 terveydenhuollon työntekijää, joista koronatartunta oli todettu 41:llä. Heistä 22 oli saanut tartuntansa töistä.

– Työpaikalla tulleista tartunnoista yksikään ei ollut sellainen, joka voitaisiin yhdistää FFP2 tai FFP3 -hengityssuojainten käyttöön, yksi tartunta tosin oli epäselvä. Kirurgista maskia käyttäneillä taas oli 14 tartuntaa, jotka selkeästi yhdistyvät työpaikalle, kertoo väitöstutkija, korva-, nenä- ja kurkkutauteihin ja foniatriaan erikoistuva lääkäri Lotta Oksanen.

Viime keväältä on myös kahdeksan tartuntaa tilanteista, joissa käytössä ei ollut minkäänlaista maskia.

– Näyttää siltä, että HUS:n työntekijät sairastuivat tarkasteluaikana kolme kertaa useammin kuin alueen muu väestö, Oksanen kertoo.

Käyttöön suuren riskin työpisteissä

Tutkijat suosittelevat, että FFP2 tai FFP3 -hengityksensuojaimia käytettäisiin terveydenhuollossa ainakin suuren riskin työpisteissä, kuten koronaosastoilla, koronakohorteissa ja päivystyksissä.

– Epidemiologisen tilanteen mukaan niitä kannattaisi käyttää myös esimerkiksi korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla ja hammashoidossa, joissa tehdään aerosolia tuottavia toimenpiteitä, Oksanen sanoo.

Oksanen on iloinen siitä, että sairaaloissa on nyt laajalti käytössä yleinen ohje kirurgisen maskin käytöstä. Tarvetta olisi myös ohjeelle paremmin suojaavan FFP-maskin käytöstä, kun niitä nyt on paremmin saatavilla.

Drive in -näytteenotto suuri onnistuminen

Kansainvälisessä tutkimuksessa on jo vahvaa näyttöä koronan aerosolitartuntareitistä.

Lue myös

– Koronavirusta löytyy pienistä aerosolipartikkeleista, jotka kulkeutuvat keuhkoihin suoraan alveolitasolle, Oksanen kertoo.

FFP-maskin suojauskyky pienille partikkeleilla on parempi, koska se istuu tiiviisti kasvoille. Kirurginen maski leikkaa 30–70 prosenttia partikkelialtistuksesta, FFP-maski leikkaa siitä 95 prosenttia tai enemmän.

Aerosoleilta suojautumisen merkityksestä kertoo myös se tutkimuksen tulos, ettei HUS:n laboratorio- ja kuvantamispuolella tullut viime keväänä työperäisiä koronatartuntoja.

– Drive in -näytteenotot ovat suuri onnistuminen: potilas on autossa rajatussa tilassa ja henkilökunta ulkoilmassa. Lisäksi henkilökunnalla on ollut useammin käytössä tehokkaampia hengityssuojaimia, Oksanen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030