Uutiset

Uusi rintasyövän hoitomuoto valmis kliinisiin tutkimuksiin

Helsingin yliopiston tutkijoiden kolmen lääkkeen yhdistelmähoito tepsi rintasyöpäsoluihin ja herätti immuunipuolustuksen.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä kolmen lääkkeen yhdistelmä tehosi Myc-positiivisiin rintasyöpiin kudosviljelmissä ja koe-eläinmalleissa.

Myc-syöpägeenin yliaktiivinen toiminta liittyy moneen syöpään, muun muassa noin 40 prosenttiin rintasyövistä.

Myc-geeni vaikuttaa korkealla solun hierarkiassa. Sen tuottama proteiini ohjaa tuhansien muiden geenien toimintaa ja hallinnoi solun aineenvaihduntaa ja jakautumista. Kun Myc-geeni toimii yliaktiivisesti, se suistaa solun raiteiltaan ja pakottaa sen jakautumaan hillittömästi. Tämän seurauksena on syöpäkasvaimen kehittyminen

Ylikierroksille ajaessaa Myc-geeni myös virittää solun ohjelmoituun kuolemaan (apoptoosiin) johtavan koneiston, mutta ei laukaise sitä. Tutkimusjohtaja Juha Klefström on pohtinut vuosia, miten tätä asiaa voitaisiin hyödyntää syövän tuhoamisessa.

– Tässä on näiden syöpäsolujen heikko kohta. Piti vain löytää keino laukaista tämä valmiiksi viritetty solun itsemurhakoneisto. Nyt olemme luullakseni löytäneet sellaisen, hän sanoo tiedotteessa.

Tähän heikkoon syöpäsolun kohtaan testattiin ensin leukemialääkettä (venetoclax), jota ei ole käytetty ennen rintasyövän hoidossa. Tämän jälkeen tutkijat testasivat yhdistelmää, jossa oli venetoclaixin lisäksi metformiinia, joka löytyi yllättäen lääkeseulonnassa, jossa tutkijat etsivät apoptoosia voimistavia tekijöitä. Diabeteslääkkeenä tunnettu metformiini vaikuttaa syöpäsolujen aineenvaihduntaan.

– Tämä yhdistelmä tappoi tehokkaasti rintasyöpäsolut soluviljelmässä, esti syövän kasvua useassa hiirimallissa ja tappoi syöpäsoluja aidoissa syöpäkasvaimissa, joita saimme HUSissa leikatuilta rintasyöpäpotilailta, Klefström kertoo.

Tutkijat havaitsivat kuitenkin pian, että yhdistelmä tehosi ainoastaan niin kauan kun lääkettä annettiin. Lääkityksen loputtua kasvaimet uusiutuivat. Havaintona oli, että lääkityksen aikana kasvaimet täyttyivät immuunijärjestelmän tappajasoluilla, mutta lääkityksen loputtua suuri osa katosi ja loppujen solujen teho hiipui.

Tämän jälkeen yhdistelmää kokeiltiin hiirimalleilla, mutta lääkityksen alettua yhdistelmään lisättiin PD-1-vasta-ainetta, jota käytetään immunologissa hoidossa pitämään tappajasolujen toimintakykyä yllä. Triplalääkettä saaneet rintakasvainhiirten elossaaika piteni merkittävästi kontrollihiiriin, jotka saivat vai yhtä tai kahta lääkeainetta.

Lue myös

Tutkijat haluavat viedä kehittämänsä yhdistelmähoidon mahdollisimman pian potilastutkimuksiin.

– Meillä on vihdoin lääkeyhdistelmä, joka tehokkaasti hyödyntää Myc-geenin aktivoimaa solukuolemakoneistoa ja, mikä tärkeintä, tämä hoito on valmis vietäväksi kliinisiin potilaskokeisiin. Teemme parhaillaan kovasti töitä asianomaisten lääkeyritysten kanssa saadaksemme rahoituksen kliinisille tutkimuksille, ja samalla suunnittelemme syöpälääkäreiden kanssa mikä olisi paras tapa tutkimuksen toteuttamiseen.

Nature Communication -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin yhteistyössä HUSLAB patologian, HUS rintarauhaskirurgian ja HUS syöpäkeskuksen kanssa. Tutkimukseen osallistuivat lisäksi FIMM, Wurzburgin yliopisto Saksasta, Charles River ja AbbVie.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030