Uutiset

Vaikean synnynnäisen sydänvian ennuste parantunut huomattavasti

Nuorimpien potilaiden ennuste lähestyy jo verrokkiväestöä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Lääketieteen lisensiaatti Pekka Ylitalo selvitti väitöstutkimuksessaan kaikkien Suomessa leikattujen Fallot-potilaiden sairastavuutta ja kuolleisuutta sekä erilaisten kirurgisten menetelmien vaikutusta myöhäistuloksiin. Fallotin tetralogia on yleisin svanoottinen sydänvika. Siinä sydämen oikean ja vasemman puolen välillä oleva oikovirtaus aiheuttaa verenkierron happivajausta ja sinisyyttä.

Ylitalon tutkimuksen tulokset osoittivat, että Fallot-potilaiden ennuste on parantunut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Leikkauskuolleisuutta ei ole ollut käytännössä tällä vuosituhannella. 2000-luvulla syntyneiden Fallot-lasten ennuste näyttää lähestyvät verrokkiväestön eliniän ennustetta.

– Fallot-potilaille kannattaa, mikäli vain mahdollista, tehdä varhaislapsuudessa suora kirurginen korjaus ilman edeltävää oireita lievittävää leikkausta, Ylitalo toteaa tiedotteessa.

Ylitalo hyödynsi tutkimuksessa koko väestön kattavaa synnynnäisten sydänvikojen rekisteriä. Mukana oli kaikki Suomessa alle 15-vuotiaana korjausleikatut 601 Fallot-potilasta.

Hän yhdisti rekisterin tiedot väestörekisteristä ja potilasasiakirjoista saatuihin tietoihin. Ylitalo pystyi selvittämään 99,8 prosentin kattavuudella potilaiden myöhäistuloksen sekä merkittävältä osalta myös käytetyt kirurgiset menetelmät ja uusintaleikkausten määrän.

Kliininen tutkimus magneettikuvauksella

Ylitalo teki rekisteritutkimuksen lisäksi kliinisen tutkimuksen. Siinä hän vertasi magneettikuvauksen avulla 45 Fallot-potilaan sydämen toimintaa 48 terveeseen verrokkiin.

Hankalimmaksi myöhäisongelmaksi paljastui vaikea keuhkovaltimoläppävuoto, jossa keuhkojen läpi virtaa vähemmän verta, joka vaikuttaa sydämen vasemman puolen toimintaan haitallisesti.

Ylitalon mukaan tämä on uusi havainto.

Lue myös

– Löysimme Fallot-potilaiden sydämestä arpeutumiseen viittaavia löydöksiä magneettikuvauksen myöhäistehostuma-tekniikalla ja totesimme löydösten liittyvän seuranta-ajan pituuteen ja keuhkovaltimoläpän vuodon määrään. Magneettikuvauksen strain-analyysilla osoitimme myös, että Fallot-potilaiden sydänlihaksen liikkuvuus on poikkeavaa ja että liikehäiriön vaikeusasteella on yhteys keuhkovaltimoläpän vuotoon.

Ylitalo uskoo, että väitöstutkimuksen tuloksista voi olla hyötyä Fallot-potilaiden lääketieteellisen seurannan suunnittelussa ja ennustemallien kehittämisessä.

LL Pekka Ylitalo väitöskirja "Tetralogy of Fallot in Finland" tarkastetaan Helsingissä keskiviikkona.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030