Uutiset

Valko- ja punajäkälään liittyy syöpäriski

Punajäkälää sairastavilla naisilla todettiin kohonnut riski huulen, kielen, suuontelon, kurkunpään, ruokatorven ja ulkosynnytinten alueen syöpään.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Pixmac

Punajäkälän ilmaantuvuus oli 28 ja valkojäkälän 19 sataatuhatta naisvuotta kohti Pia Halosen väitöstutkimuksen mukaan. Punajäkälän ilmaantuvuus pysyi tasaisena, mutta valkojäkälän ilmaantuvuus kasvoi 2003–2012: 14–22 sataatuhatta naisvuotta kohti.

Punajäkälää sairastavilla naisilla todettiin kohonnut riski huulen, kielen, suuontelon, kurkunpään, ruokatorven ja ulkosynnytinten alueen syöpään. Valkojäkälää sairastavilla naisilla puolestaan oli kohonnut riski ulkosynnyttimien ja emättimen syöpään, kun taas kohdunkaulan syöpäriski oli alentunut. Osoitetut syöpäriskit esiintyvät niillä kehon alueilla, joissa jäkäläsairaudetkin esiintyvät. Valko- ja punajäkälään liittyvät syöpäriskit saatiin todettua maan kattavassa aineistossa.

Kummatkin jäkäläsairaudet diagnosoidaan pääosin vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, ja suurin ilmaantuvuus todettiin punajäkälässä 65–69-vuotiailla naisilla (64 sataatuhatta naisvuotta kohti) ja valkojäkälässä 75–79-vuotiailla naisilla (53 sataatuhatta naisvuotta kohti). Lisäksi valkojäkälässä todettiin pieni ilmaantuvuuspiikki 5–9-vuotiailla tytöillä.

Valkojäkälää sairastavien naisten kuolleisuus oli vähentynyttä väestöön verrattuna. Punajäkälää sairastavien naisten kuolleisuus puolestaan oli koholla, mikä selittyy suurentuneella kuolleisuudella usean eri elinjärjestelmän sairauksiin (hengityselinten sairaudet, ruoansulatuselinten sairaudet, infektiot ja syöpiin). Koko elimistöön liittyvä tulehdustila saattaisi selittää tämän löydöksen.

Lue myös

Molemmat jäkäläsairaudet ovat melko yleisiä, ja niiden diagnostiikka ja hoito jakaantuvat eri lääketieteen erikoisaloille. Väittelijän mukaan tietoisuutta niistä tulisi lisätä myös hoitavan lääkärin oman erikoisalan ulkopuolelta erityisesti punajäkälässä ottaen huomioon potilaiden kohonneen kuolleisuuden. Punajäkälää sairastavat naiset saattaisivat erityisesti hyötyä moniammatillisesta yhteistyöstä.

LL Pia Halosen väitöstutkimus Lichen sclerosus and lichen planus in women – Incidence, risk of cancer and causes of death tarkastetaan 11. joulukuuta Helsingin yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030