1. Lääkärilehti
  2. Tieteessä
  3. Verenpaineen suuri vaihtelu kuormittaa sydäntä pakkasella
Uutiset

Verenpaineen suuri vaihtelu kuormittaa sydäntä pakkasella

Tutkimustulos tarjoaa lisätietoa mekanismeista, jotka voivat selittää suurempaa talviaikaista sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Verenpaineen suuri vaihtelu kuormittaa sydäntä pakkasella Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Kotona mitatun verenpaineen suuri vaihtelu on yhteydessä suurempaan verenpaineen nousuun tavanomaisessa talvisessa kylmäaltistuksessa, mikä kuormittaa sydäntä ja voi pahimmillaan lisätä esimerkiksi rytmihäiriöiden, rintakivun ja sydänkohtausten esiintymistä. (Hintsala HE ym. Am J Hypertens 15.4.2019)

Oulun yliopiston, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Työterveyslaitoksen yhteinen tutkimus osoitti, että sydämen kuormittuminen johtuu voimakkaasta systolisen kohoamisesta kylmässä. Henkilöillä, joiden verenpaine vaihteli kotimittauksissa paljon, verenpaineen nousu oli noin 30 mmHg. Heillä, joilla verenpaineen vaihtelu oli vähäisempää, nousua oli 23 mmHg. Vastaavasti sydämen työmäärä lisääntyi kylmässä 17 % ja 9%.

– Huomattava kotona mitatun verenpaineen vaihtelu johtuu todennäköisesti yleisesti voimakkaammasta sympaattisen hermoston reaktiivisuudesta. Tällöin henkilö reagoi voimakkaasti erilaisiin ympäristön stressitekijöihin, tässä tapauksessa myös kylmäaltistukseen, kertoo tiedotteessa dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Vaikutus havaittiin sekä terveillä että kohonnutta verenpainetta sairastavilla riippumatta verenpaineen lähtötasosta.

Huomattava verenpaineen nousu kylmässä voi lisätä haitallisten sydän- ja verenkiertoelimistön tapahtumien riskiä talvella. Kohonnutta verenpainetta sairastavilla riski haitallisille terveysvaikutuksille voi olla suurempi.

Tutkimus tarjoaa lisätietoa mekanismeista, jotka voivat selittää suurempaa talviaikaista sairastavuutta ja jopa kuolleisuutta.

Lue myös

Kokeelliseen tutkimukseen osallistuneesta 75 oululaisesta 55–65-vuotiaasta miehestä 46:lla oli kohonnut verenpaine. Tutkittavat mittasivat verenpaineensa kotona kahdesti aamuin illoin viikon ajan. Mittausten perusteella kahteen ryhmään jaetut miehet altistettiin talvivaatteista –10 asteen pakkaselle 15 minuutin ajan, jolloin heidän sykkeensä ja verenpaineensa mitattiin.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen johtaman tutkimuksen tulokset on julkaistu American Journal of Hypertension -lehdessä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Huoltovarmuus – mitä korona paljasti?

Suojavarusteitakin piti pandemiassa hankkia huutokaupalla ympäri maailmaa, kirjoittaa Kati Myllymäki.

Tiedepääkirjoitus
Voiko kliininen ravintovalmiste jarruttaa muistisairauden etenemistä?

Ravitsemuksella on merkitystä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ­ja hoidossa, sanoo Hilkka Soininen.

Ajassa
Koronarokotusjärjestystä täsmennetään

Rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti.

Kolumni
Älkää peljätkö

Valtaosa skitsofreniaa sairastavista on arkaa väkeä, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Työssä
Herkkyys ja tarkkuus – kliinikon epäkäytännölliset työkalut

Herkkyys ja tarkkuus perustuvat ns. käänteisiin todennäköisyyksiin.

Tiedepääkirjoitus
Räätälöidyt rajoitustoimenpiteet hidastavat koronaviruksen leviämistä

COVID-19-epidemian leviämistä voi hidastaa näyttöön perustuva terveyspolitiikka, kirjoittavat Marjukka Mäkelä, Emmi Sarvikivi ja Tuija Leino.