Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2004 vsk 59 s. 1888

A-klinikkasäätiön hoitopaikka tavoittaa muista palveluista syrjäytyneet huumenuoret Tampereella

Ulla Toikkanen

A-klinikkasäätiön Tampereella sijaitsevan huumenuorten Matala-hoitopaikan nimi kertoo hoitoideologiasta. Kynnys tulla sisään on matala, koska ajanvarausta ja lähetettä ei tarvita. Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kehitysprojekti alkoi 2002 ja päättyy ensi vuonna. Tampere ja sen 22 ympäristökuntaa ovat tehneet ostopalvelusopimuksen Matalan kanssa. Projektinjohtaja Helena Simula A-klinikkasäätiöstä kertoo, että hanke on osoittautunut erittäin tarpeelliseksi.

- Tampereella huomattiin, että perinteiset palvelut eivät vastanneet nuorten sekakäyttäjien tarpeisiin. Kaupunki teki päihdepoliittisen suunnitelman, johon kirjattiin periaate matalan kynnyksen hoitoyksikön perustamisesta huumenuorille. Matalasta kehitettiin päihdepalvelu, jossa luodaan uusia toimintamalleja huume-, lääke- ja sekakäyttäjien tarpeisiin. Meillä toimii myös huumenuorten läheisille tarkoitettu kriisiryhmä.

- Matala on tavoittanut muista palveluista syrjäytyneet huumenuoret. Viime vuonna meillä oli 600 asiakasta, enimmäkseen 19-30-vuotiaita. Matalan yhteydessä toimii terveysneuvontapiste Nervi, jossa vaihdetaan puhtaita neuloja ja annetaan terveysneuvontaa. Nervissä kävi hieman alle 500 nuorta vuonna 2003.

Simula sanoo, että Matalan hoitomenetelmiä ovat yksilö-, perhe- ja verkostokeskustelut sekä ryhmätoiminta. Yleislääkärin ja psykiatrin vastaanotot ovat kolmena päivänä viikossa, ja henkilökuntaan kuuluu niin ikään sosiaaliterapeutteja, sairaanhoitajia ja ohjaajia.

- Tavoitteenamme on asiakkaan tasa-arvoinen kohtaaminen. Nuori on oman elämänsä asiantuntija, kun taas työntekijät hallitsevat kuntoutumisprosessin. Emme syyllistä ketään, mutta korostamme nuorten omaa vastuuta. Pyrimme siihen, että ihmiset ottavat vähitellen oman elämän hallintaansa.

Matalan ensisijaisena päämääränä ei ole päihteettömyys, vaan päihteiden käytön ja siihen liittyvien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentäminen.

Lue myös

- Asiakas voi tulla Matalaan sellaisena kuin hän on. Emme tee nuorelle heti hoitosuunnitelmaa, vaan keskustelemme rauhassa hänen elämäntilanteestaan. Harvoilla huumeita käyttävillä nuorilla on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa he voivat keskustella avoimesti asioistaan.

Matalassa oli alunperin myös päivystävä arviointiyksikkö, joka on nyt toistaiseksi suljettuna säästöjen vuoksi. Asiakkaalle suunnitellaan sopiva jatkohoito, joka toteutetaan yhteistyössä kuntien sosiaalitoimen ja jatkohoitopaikkojen kanssa.

- Nuoria ohjataan jatkohoitoon A-klinikkasäätiön kuntoutumiskeskuksen katkolle tai Pitkänniemen akuuttipsykiatrian osastolle, jossa heille tehdään buprenorfiinilla 2 viikon vieroitus. Joillekin nuorille annetaan lähete Taysin päihdepoliklinikalle korvaushoidon arviointiin. A-klinikan katkolle on tällä hetkellä jonossa yli 100 asiakasta, joista suurin osa on alkoholiongelmaisia. Erillistä huumekatkoa ei ole. Pitkäänniemeen pääsy puolestaan kestää kolmisen kuukautta, toteaa Helena Simula.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030