Ajan­kohtai­sta

Äidillä kaikki hyvin?

Äidin masennus suurentaa lapsen käytösongelmien ja tunne-elämän oireiden riskiä.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1

Äidin masennusoireet varsinkin raskausaikana tai synnytyksen jälkeen voivat vaikuttaa sikiön ja vauvan aivojen kehitykseen ja siten myöhemmin lapsen stressinsietokykyyn, oppimiseen sekä käytöksen ja tunne-elämän säätelyyn.

Marie Korhonen ja Ilona Luoma käsittelevät tämän viikon Lääkärilehdessä julkaistavassa katsauksessa äidin masennuksen vaikutusta lapsen kehitykseen.

Aivojen plastisuudessa on osaksi kyse sopeutuvuudesta ympäristöön, mutta kääntöpuolena voi olla heikkous jossakin toisessa toiminnassa, he toteavat.

Esimerkiksi mantelitumake sopeutuu stressaavaan tai pelottavaan ympäristöön herkistymällä tunnistamaan vihaisia ilmeitä. Samalla sen kyky tunteiden säätelyyn kuitenkin heikkenee. Siten aiemmat kokemukset ja muutokset aivojen rakenteessa osittain määrittelevät ja rajoittavat myöhempiä mahdollisuuksia.

Yksi varhaislapsuuden tärkeimmistä kehitystehtävistä on oppia tunteiden hallintaa. Masentuneen äidin yli- tai alireagointi lapsen tarpeisiin voi vaikuttaa lapsen tapaan reagoida. Myöhemmin lapsuudessa tämä voi näyttäytyä puutteellisina taitoina hallita negatiivisia tunteita.

Lue myös

Kun masennusoireista äitiä hoidetaan jo raskausaikana, parannetaan hänen psyykkistä vointiaan ja raskauden myönteistä etenemistä.

Lähde: Korhonen M, Luoma I. Äidin masennuksen vaikutus lapsen kehitykseen. Suom Lääkäril 2017;72:1005–10.

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 15–16/2017.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030