Ajan­kohtai­sta

Antibioottikuurin vaikutus kestää oletettua kauemmin

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit säilyvät ihmisen suolistossa paljon oletettua kauemmin.

– Aikaisemmin on luultu, että antibioottikuurin vaikutus kestää kuukaudesta kahteen. Meidän tulostemme mukaan vaikutukset näkyvät jopa vuoden kuluttua antibioottikuurista, kertoo tutkimusprofessori Pentti Huovinen Kansanterveyslaitokselta.

Huovinen ja professori Charlotta Edlund Tukholman Karoliinisesta Instituutista ovat esittäneet alustavia tuloksiaan tutkimuksesta, jossa selvitetään antibioottihoidon pitkäaikaisvaikutusta suoliston bakteerikantaan. Tutkimus on osa Suomen Akatemian Mikrobit ja ihminen -tutkimusohjelmaa.

Tutkijoita hämmästytti myös se, että suoliston bakteereille kehittyi vastustuskykyä muitakin antibiootteja kuin tutkimuksessa käytettyä klindamysiiniä kohtaan.

– Klindamysiinin pitäisi tehota lähinnä anaerobibakteereihin eikä juurikaan koliformisiin bakteereihin tai enterokokkeihin. Hämmästyttävää olikin, että vastustuskyky lisääntyi myös näissä bakteeriryhmissä, eikä pelkästään klindamysiiniä kohtaan, vaan myös muita antibiootteja kohtaan, Huovinen kertoo.

Antibioottihoidon vaikutuksia selvittäneissä tutkimuksissa ei ole hänen mukaansa aikaisemmin käytetty yhtä pitkiä seuranta-aikoja. Tähän asti seuranta-ajat ovat olleet muutamien kuukausien mittaisia.

– Pitkäaikaisseurantoja tehdään maailmalla melko vähän, koska tutkimukset ovat erittäin työläitä. Niissä joudutaan keräämään kultakin koehenkilöltä jopa tuhansia bakteerikantoja, Huovinen sanoo.

Suomalais-ruotsalainen yhteistyötutkimus jatkuu vielä ainakin kahden, kolmen vuoden ajan. Seuranta-aikaa pidennetään ja koehenkilöitä tulee lisää.

– Lääkäri tekee päätöksen antibioottihoidon tarpeellisuudesta. Jos hän ei ole vakuuttunut sen tarpeellisuudesta, hän voi keskustella potilaan kanssa siitä vaihtoehdosta, ettei antibioottihoitoa käytettäisikään. Meillä on hyvät Käypä hoito -suositukset, joissa on selkeästi linjattu, milloin antibiootteja pitäisi käyttää. Niiden noudattaminen on potilaan etu, Huovinen muistuttaa.

– Näyttää enenevässä määrin siltä, että nimenomaan suoliston bakteerit edistävät ihmisen terveyttä. Niiden tuhoamisella on vaikutusta terveyteen myös yksilötasolla, hän toteaa.

SUVI SARIOLA

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030