Ajan­kohtai­sta

Biopankkien yhteistyö tuo mahdollisuuksia potilaiden yksilölliseen hoitoon

Biopankkien läheinen yhteistyö terveydenhuollon kanssa luo aikaisempaa paremmat edellytykset potilaan oman geeniperimän huomioon ottamiseen hoidoissa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/koeputki_panthermedia_03665327-2.jpg

– Lähitulevaisuudessa biopankkien antama tieto auttaa ehkäisemään entistä tehokkaammin kansantauteja ja parantaa diagnostiikkaa, sanoo THL Biopankin johtaja Anu Jalanko.

Suomalaisia näytekokoelmia on jo tähän mennessä hyödynnetty tehokkaasti laajoissa geneettisissä tutkimuksissa. Tutkimustulokset ovat tehneet mahdolliseksi esimerkiksi useiden geenitestien kehittämisen sairauksien ja terveysriskien mittaukseen.

– Laktoosi-intoleranssin geenitesti on nykyisin Suomen yleisin geenitesti, ja se on syrjäyttänyt perinteisen laktoosirasituskokeen. Nyt tietysti toivotaan, että biopankkitoiminta toisi lisää vastaavaa, Jalanko tähdentää.

Hänen mukaansa geenitietoa on voitu myös käyttää geneettisen referenssitietokannan tekoon.

– Tutkimus on tuottanut uutta tietoa harvinaisten tautien mutaatioista ja myös yleisten tautien geenivarianteista.

Suomen biopankkilaki mahdollistaa nyt ainoana maailmassa terveydenhuollon toimintayksiköiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kaikkien näytekokoelmien entistäkin laajemman käytön tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Suomessa rekisteröityjä biopankkeja ovat THL Biopankki, Auria Biopankki ja FHRB-Biopankki. Suunnitteilla on nyt kuusi biopankkia.

– Kun kliinisesti merkittäviä löydöksiä alkaa tulla, täytyy miettiä, miten biopankkitoiminta integroidaan osaksi potilaiden hoitoa, huomauttaa professori Olli Carpén Auria Biopankista.

Voimat yhdistyvät eurooppalaisessa biopankkiverkostossa

Biopankit ovat avainasemassa selvitettäessä perinnöllisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksia terveydessä ja sairastuvuudessa. Siksi 16 EU-maata ja kansainvälinen syöpäjärjestö ovat perustaneet eurooppalaisen biopankkiverkoston BBMRI-ERIC:n, joka on yksi suurimmista terveyden alan infrastruktuureista Euroopassa. Näin kertoo verkoston pääjohtaja Jan-Eric Litton.

BBMRI Alankomaiden johtaja Gert-Jan van Ommen sanoo, että julkisten toimijoiden ja yritysten välisessä kansainvälisessä yhteistyössä on paljon lainsäädännöllisiä esteitä, mutta rajattujen resurssien vuoksi yhteistyö on tullut välttämättömäksi.

– Yritykset ovat erityisesti kiinnostuneita yksilöllisen lääkehoidon kehittämisestä. Tämä vaatii useiden suurten biopankkiaineistojen yhdistämistä, jotta löydetään riittävä määrä tautitapauksia ja voidaan arvioida oikeaa hoitoa, van Ommen kuvaa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030