Ajan­kohtai­sta

Brexit voi vaikuttaa lääkärinoikeuksien saamiseen

Lääkevalvonta EU:ssa kokee väistämättömiä muutoksia Britannian EU-eron myötä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Britannian ero EU:sta saattaa vaikuttaa siihen, miten suomalaistenkin lääkärien ammattipätevyyksien tunnustaminen ja lääkärinoikeuksien saaminen onnistuvat Britanniassa. EU-maissa tätä säätelee ammattipätevyysdirektiivi, mutta jos Britannia eroaa EU:sta, on epävarmaa, millaiseen sopimukseen asiasta päädytään.

– Lääkäreillä on EU- ja ETA-alueilla vapaa liikkuvuus, joka perustuu ammattipätevyysdirektiiviin. Jos on suorittanut lääkärin tutkinnon yhdessä EU-maassa, saa jokseenkin automaattisesti lääkärinoikeudet toisessa EU-maassa, kertoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Mitään yleiseurooppalaisia lääkärinoikeuksia ei kuitenkaan ole olemassa, vaan oikeuksia pitää hakea jokaisessa EU-maassa erikseen. Tähän ei EU:n sisällä liity mitään tenttejä tai testausta.

– Jos Britannia nyt jää EU:n ulkopuolelle, jatko lääkärien liikkuvuuden ja tutkintojen tunnustamisen osalta riippuu siitä, miten asia saadaan neuvoteltua, Halila toteaa.

Hän pitää todennäköisimpänä, että joko Britannia neuvottelee asiasta erillissopimuksen kuten Sveitsi, tai se liittyy ETA:n jäseneksi, jolloin ammattipätevyysdirektiivi koskisi sitä entiseen tapaan.

Huonoin vaihtoehto olisi, että lääkärien liikkuvuus loppuisi Britannian ja EU-maiden välillä.

– Tämäkin on periaatteessa mahdollista, mutta en usko, että Britannia haluaa tätä. Britannia on kiinnostava maa työnhakijoille. Itse asiassa Britannia on alikouluttanut lääkäreitä, koska he ovat voineet luottaa siihen, että tulijoita muista maista riittää.

Niihin suomalaisiin lääkäreihin, jotka jo nyt työskentelevät Britanniassa, muutokset lääkärinoikeuksien saamisessa eivät todennäköisesti vaikuta.

– Sen sijaan työskentelymahdollisuudet, esimerkiksi työluvan saaminen, voivat vaikeutua, Halila pohtii.

Brexit muuttaa lääkevalvontaa - jollain tavalla

Brexit tulee vaikuttamaan myös lääkevalvontaan, jo pelkästään siksi, että Euroopan lääkevirasto EMA sijaitsee Lontoossa. Myös Britannian oma lääkevirasto on voimakas toimija Euroopassa.

– Britannian osuus Euroopan lääkevalvonnassa on iso, toteaa neuvotteleva virkamies Ulla Närhi STM:stä.

Jos EU-ero toteutuu, Euroopan lääkevirasto jouduttaneen siirtämään pois Lontoosta. Siitä uskotaan syntyvän kova kilpailu. Ainakin Ruotsi, Tanska ja Italia ovat jo ilmoittaneet kiinnostuksensa.

Britanniassa toimii useita lääkevalmistajia ja lisäksi sen kautta tuodaan paljon lääkevalmisteita EU-markkinoille.

STM:ssä ja Fimeassa on brexit-kansanäänestyksen jälkeen pohdittu Britannian mahdollisen EU-eron vaikutuksia lääkevalvontaan.

Jos Britannia päättää jatkaa ETA:n jäsenenä, muutokset olisivat pienempiä. Lääkevalmisteet olisivat EMA:n koordinoiman myyntilupien myöntämisen jälkeen myynnissä entiseen tapaan.

Lue myös

ETA:n jäsenenä Britannia pystyisi jatkamaan toimintaansa Euroopan lääkevirastossa. EU:n ulkopuolisena osallistujana se tuskin saisi samaa määrää maksullisia tehtäviä kuin nyt. Britannia voisi osallistua lääkevalmisteiden arviointityöhön, mutta sillä ei olisi äänestysoikeutta lääkevalvontatyötä tekevissä komiteoissa.

Jos taas Britannia pysyttelee ETA:n ja avoimien sisämarkkinoiden ulkopuolella, joutuisivat lääkeyhtiöt hakemaan erikseen myyntilupaa sen alueelle. Uudet lääkevalmisteet todennäköisesti saisivat myyntiluvan ensin Euroopassa ja vasta sitten Britanniassa. EU:n markkinat ovat suuremmat ja houkuttelevammat, joten lääkkeiden saatavuus voisi heikentyä Britanniassa.

Britannia ei ehkä pystyisi osallistumaan EMA:n arviointiprosesseihin. Se aiheuttaisi suuren loven asiantuntijaresursseihin ja toisi lisätyötä EU:n jäsenmaiden lääkevirastoille.

– Kaikki on vielä epävarmaa. Jatko riippuu siitä, miten Britannia onnistuu eroneuvotteluissa, Ulla Närhi tiivistää.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030