• Hertta Vierula

Budjetti: STM ehdottaa hallinnonalalleen 14,97 miljardia euroa

STM laajentaisi rokotusohjelmaa, kaventaisi korkeakouluopiskelijoiden terveyseroja ja antaisi rahaa lääkekehityskeskuksen perustamiseen.

Budjetti: STM ehdottaa hallinnonalalleen 14,97 miljardia euroa Kuva 1 / 1

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) budjettiesityksessä ministeriön hallinnonalan määrärahat olisivat 14,97 miljardia euroa. Se on noin 36,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2018 varsinaisessa talousarviossa. Vähennys johtuu pääosin työllisyyden kasvusta.

STM ehdottaa, että vähimmäismääräiset sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha ja erityishoitoraha korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Nuorten ammatillisen kuntoutuksen kriteerejä STM ehdottaa lievennettäviksi.

Ministeriön ehdotuksessa lääkekorvausten vuosittaista omavastuurajaa alennettaisiin.

Muutoksia opiskeluterveydenhuoltoon

STM ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien Kela toimisi sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestäjänä. Yliopiskelijoiden terveydenhoitosäätiö tuottaisi palvelut.

Turvakotien rahoitukseen ministeriön ehdotus antaisi kahden miljoonan euron lisäyksen. Määräraha nousisi 19,6 miljoonaan euroon. Päihteitä käyttävien äitien hoitoon STM ehdottaa kolmea miljoonaa euroa, mikä on sama kuin vuonna 2018.

Valtion rahoitus lääkäri- ja lääkintähelikopterien toimintaan pysyisi 29 miljoonassa eurossa.

Rokotusohjelman uudistukseen 4,8 miljoonaa

STM ehdottaa rokotusohjelman uudistukseen 4,8 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla kansallista rokotusohjelmaa uudistettaisiin niin, että lasten influenssarokotuksia laajennettaisiin ja aikuisilla käytettävä rokote vaihdettaisiin tehokkaampaan valmisteeseen.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen ehdotetaan 40,8 miljoonan euron määrärahaa eli 6,2 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen käyttöä hallinnoivan lupaviranomaisen perustamiseen STM ehdottaa 3,5 miljoonaa euroa. Uusi lupaviranomainen mahdollistaisi sen, että käyttöluvat sote-tietovarantoihin saisi yhdeltä luukulta ja että tietoja hyödynnettäisiin sote-uudistuksessa aiempaa paremmin.

STM ehdottaa uuden lääkekehityskeskuksen perustamiskustannuksiin 1,5 miljoonaan euroa sekä kansallisen syöpäkeskuksen ja genomikeskuksen toimintojen etenemisen varmistamiseen 4,2 miljoonaa euroa.

Koulutuksen ja tutkimuksen määrärahat pysyisivät ennallaan

Valtio rahoittaisi STM ehdotuksen mukaan terveydenhuollon yliopistotasoista tutkimusta 21 miljoonalla eurolla ja korvaisi terveydenhuollon yksiköiden lääkäri- ja hammaslääkärikoulutusta 96 miljoonalla eurolla. Molemmat säilyisivät sunnilleen edellisvuoden euromäärissä.

WHO:lle ministeriö ehdottaa korvamerkitsemätöntä vapaaehtoisrahoitusta kaksi miljoonaa euroa.

STM ehdottaa, että yhteisöjen ja säätiöiden avustuksiin, joilla edistetään terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, myönnettäisiin hieman alle 361,9 miljoonan määräraha.

Sote-uudistuksen valmistelu kuuluu valtiovarainministeriön määrärahoihin

STM jatkaa sote-uudistuksen valmistelua uudella aikataululla. Ministeriön resursointi uudistuksen valmisteluun on vuoden 2018 tasolla. Maakunta- ja soteuudistuksen valmisteluun ja tukeen kohdennettava rahoitus kuuluu valtiovarainministeriön määrärahoihin, joita ministeriöt käyttävät yhteisesti.

Maakunta- ja sote-uudistuksen kansalliseen tukeen, julkisen hallinnon ja palveluiden digitalisointiin sekä ICT-investointeihin ministeriöt ehdottavat 213 miljoonan euron määrärahaa.

Ministeriö kertoo, että heti valinnanvapauslain hyväksymisen jälkeen käynnistetään valinnanvapauspilotit, joilla tuetaan valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta. Pilottien kokonaisrahoitus on 200 miljoonaa euroa.

kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Budjettiehdotuksessa rahaa influenssarokotuksiin ja soten valmisteluun
Miten sinun himmelisi käy?
Soten avainpelaajia vaihtoon

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit luottavat intuitioon

Tekoälytutkijat selvittivät lääkärien päätöksentekoa teho-osastolla ja havaitsivat, että intuitio on käytössä etenkin hoidon alussa.

Ajassa
Kati Myllymäki: Seksuaalikasvatus ja ehkäisy vähentävät abortteja

Elämän pyhyyden kunnioittamista on myös se, että suojelee tyttöjä ja naisia puoskarien tekemiltä raskaudenkeskeytyksiltä, Myllymäki sanoo.

Ajassa
Lääkärit luottavat intuitioon

Tekoälytutkijat selvittivät lääkärien päätöksentekoa teho-osastolla ja havaitsivat, että intuitio on käytössä etenkin hoidon alussa.

Ajassa
Avi: Potilaille ei koitunut seuraamuksia KYS:n päivystysruuhkista

Aluehallintovirasto aikoo jatkaa Kuopion yliopistollisen sairaalan potilasturvallisuustilanteen seurantaa.

Ajassa
Päivystyksen keskittäminen ei lisännyt kuolemia Britanniassa

Vaikka potilaat joutuivat kulkemaan pidempiä matkoja päivystyksiin, kuolleisuus ei kasvanut.

Kommentti
Veden varassa

– Hukkumistapauksissa tapaturmamekanismi koskettaa erityisellä tavalla, kirjoittaa Pauliina Paananen.

Ajassa
Etelä-Karjalan keskussairaala toppuuttelee kohua

Sairaalan johtajan mukaan ostopalvelusopimuksesta tehty reklamaatio ei ole uusi ilmiö.

Tieteessä
Kipu kertoo polven nivelrikon vaikutuksesta elämänlaatuun röntgenkuvaa paremmin

Polven nivelrikko on yhteydessä merkittävästi heikentyneeseen terveyteen liittyvään elämänlaatuun.