Ajan­kohtai­sta

Elämänlaadun säilyttäminen hyvä hoitotulos iNPH-aivorappeumasairaudessa

Väitöstutkimus selvitti potilaiden elämänlaatua ennen ja jälkeen aivo-selkäydinnestesuntin asentamisen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Elämänlaadun säilyttäminen tai sen heikkenemisen hidastaminen voi olla riittävän hyvä hoitotulos etenevää iNPH-aivorappeumasairautta sairastavien hoidossa, selviää Itä-Suomen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta.

Ainoa saatavilla oleva hoito sairauteen on aivo-selkäydinnestesuntti.

LL Antti Junkkarin väitöstutkimuksessa selvitettiin idiopaattista normaalipaineista hydrokefaliaa (iNPH) sairastavien elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä ennen aivo-selkäydinnestesuntin asentamista ja vuosi sen jälkeen.

Sairaus heikentää etenevästi kävely- ja virtsanpidätyskykyä sekä tiedonkäsittelyä. Yleisin se on ikääntyneessä väestössä. Oireisilla henkilöillä havaitaan laajentuneet aivokammiot aivojen magneetti- tai tietokonekuvissa.

Elämänlaadusta tiedetään vähän

Potilaiden elämänlaatua on alettu mitata iNPH-tutkimuksessa vasta viime vuosina. Kyseessä on suhteellisen uusi, potilaslähtöinen hoitovastemittari. Elämänlaadusta iNPH-sairaudessa tiedetään hyvin vähän.

Sunttihoito parantaa elämänlaatua vain osalla potilaista. Ilman hoitoa sairauden on kuitenkin arvioitu etenevän. Nykyisen tiedon valossa jo elämänlaadun säilyminen ennallaan voitaisiin nähdä hyvänä hoitotuloksena tässä etenevässä sairaudessa.

Lue myös

Vuoden kuluttua sunttileikkauksesta alle puolet potilaista koki elämänlaatunsa merkittävästi parantuneen. Henkilöillä joiden aivokudosnäytteestä havaittiin Alzheimerin tautiin sopivia muutoksia, tai joilla oli suurempi painoindeksi, elämänlaatuvaste hoidolle oli huonompi. Pienellä osalla elämänlaatu ei parantunut huolimatta sairauden oireiden helpottumisesta. Tätä ristiriitaa selittävät sairauden vaikeusaste ja potilaan muut sairaudet, kuten samanaikainen krooninen keuhkosairaus tai sairastettu syöpä.

Väitöstutkimuksessa havaittiin myös, että kuulon heikkeneminen sunttileikkauksen jälkeen saattaa olla yleisempää kuin aikaisemmin on ajateltu.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030