HPV tarttuu lapseen äidin käsien kautta

Ihmisen papilloomavirus HPV voi tarttua ihmisestä toiseen myös muuten kuin seksuaaliteitse. Tämä on käsitys on saanut lisävahvistusta LL Marjut Rintalan tutkimuksessa, jossa Rintala löysi papilloomavirusta jo vastasyntyneiltä vauvoilta. Osa lapsista, joilla ei ollut virusta heti syntymän jälkeen, sai infektion myöhemmin. Valtaosalla lapsista virus kuitenkin hävisi 2–3 vuoden ikään mennessä. – HPV tarttuu lapseen äidin hoitavien käsien ja syljen kautta. Isien merkitys tartunnalle on pienempi, Rintala toteaa.

Rintalan tutkimuksessa oli mukana runsaat 300 tuoretta vauvaperhettä. Vauvoilta ja vanhemmilta kerättiin kolmen vuoden ajan säännöllisesti näytteitä, joista tutkiin HPV-viruksen esiintymistä sekä perheenjäsenten suussa että sukupuolielimissä.

HPV:tä löytyi yhtä hyvin äideiltä, isiltä kuin vauvoiltakin. Seurannan eri vaiheissa tutkituista, suun limakalvoilta otetuista näytteistä positiivisia oli 7–34 prosenttia, ja sukuelimistä otetuista näytteistä 4–25 prosenttia.

Kahden vuoden ikään ehtineistä pienokaisista pysyvän suun HPV-infektion oli kehittänyt 10 prosenttia ja sukuelinten krooninen HPV-infektio todettiin 1,5 prosentilla lapsista.

Suurin riski HPV-tartuntaan oli lapsilla, joiden vanhemmilla oli suun krooninen HPV-infektio. Heitä oli tutkimusvanhemmista 7 prosenttia. Lisäksi äidin käsien syylät lisäsivät tartunnan vaaraa, ja merkitystä oli myös äidin sukuelinten HPV-infektiolla.

Yllättävää Rintalan mukaan oli se, että vuoden iässä jo kolmanneksella tutkituista vauvoista oli veressään omia HPV-vasta-aineita. Näiden vasta-aineiden esiintymien edellyttää Rintalan mukaan altistumista melko suurelle määrälle viruksia.

Marjut Rintalan tutkimus tulee käsitystä siitä, pienet lapset saavat HPV-tartunnan ei-seksuaalisena tartuntana. Sama pätee ilmeisesti myös aikuisiin eli usein seksiteitse tarttuva genitaalialueen papilloomavirus voi tarttua ihmisestä toiseen myös ilman seksiä.

? Käytännön lääkärien on hyvä avartaa käsitystään siihen suuntaan, että potilas on todella voinut saada papilloomavirusinfektion jo aikoja sitten, ja infektio on nyt jostain syystä vain aktivoitunut, Rintala sanoo.

Tulos antaa Rintalasta myös aiheen korostaa säännöllisten papa-kokeiden merkitystä. Vaikka suurin osa HPV-muutoksista häviää itsekseen, osa voi aiheuttaa muutoksia genitaalialueiden limakalvoilla. Irtosolunäytteellä muutokset voidaan löytää jo niiden varhaisvaiheessa.

Liisa Koivula

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.