Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2004 vsk 59 s. 1882 - 1883

Husin sivutoimikirjeen merkitys riippuu tekstin tulkinnasta

Lääkäriliitossa katsotaan, että Husin sivutoimia koskevan yleiskirjeen käytännön seuraukset riippuvat tekstin tulkinnasta. Liitto aikookin pitää tarkkaan silmällä, minkälaisia tulkintoja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri asiassa tekee.

Suvi Sariola

Husin yleiskirje on laadittu voimassa olevan lainsäädännön pohjalta. Tulkinnanvaraisuutta siinä aiheuttaa erityisesti kohta, jonka mukaan sivutoimi on kiellettävä, jos toiminta kilpailevana toimintana ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa.

- Meillä on Husin johdon kanssa tässä asiassa selkeä erimielisyys yleiskirjeen tulkinnasta. Lääkäriliitossa katsotaan, että vaikka kysymyksessä olisi kilpaileva toiminta, niin Husissa virassa olevan lääkärin pitäisi aikaisempien oikeustapausten nojalla yhä voida vapaa-ajallaan toimia suorittajalääkärinä myös tällaisen kilpailevan yrityksen palveluksessa, sanoo Lääkäriliiton puheenjohtaja Pekka Anttila.

Jos tämä yleiskirjeen kohta aiheuttaa erimielisyyksiä, on lopullinen tulkinta hänen mukaansa vääjäämättä haettava oikeusteitse.

- Jos tämän säädöksen perusteella annetaan sivutoimikielto, sen laillisuus tullaan selvittämään, Anttila sanoo.

Lääkäriliitto ei voi olla oikeusjutussa osapuolena, mutta antaa kaiken mahdollisen juridisen avun.

Anttila korostaa, että jos Husin lääkärille esitetään yleiskirjeen perusteella esimerkiksi vaatimuksia sivutoimesta luopumisesta, lääkärin pitää pyytää vaatimus kirjallisena ja ilmoittaa asiasta pääluottamusmiehelle tai Lääkäriliittoon.

Liitto aikoo myös seurata tarkasti, annetaanko vastaavan kaltaisia ohjeita sivutoimista muissa sairaanhoitopiireissä.

MERKITYS RIIPPUU TULKINNASTA

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa pitää yleiskirjettä Husin ylimitoitettuna reaktiona hävittyihin tarjouskilpailuihin. Hänen mielestään Hus on vetänyt tilanteen aika kireäksi.

- Yleiskirjeessä on otettu sellainen kanta, että kilpailevaa toimintaa on jo osallistuminen sellaisen yrityksen toimintaan, joka on kilpailutilanteessa Husin kanssa. Osallistuminen voidaan kieltää, jos se vahingoittaa Husia. Siitä, miten osallistuminen tulkitaan, ei kuitenkaan ole vielä esimerkkejä, Äärimaa toteaa.

Hän huomauttaa, että vaikka yleiskirje onkin melko tiukansävyinen, sen käytännön seuraukset riippuvat tekstin tulkinnasta: mitä lopulta pidetään sellaisena toimintana, jonka Hus haluaa kieltää.

- Tähän asti saatujen tietojen mukaan Husilla ei ole tarkoitus estää palveluksessaan olevia henkilöitä harjoittamasta yksityistä lääkärintoimintaa sinänsä, vaan huomio kiinnitetään kilpailutilanteisiin.

Äärimaan mukaan Lääkäriliitto pitää erittäin tarkasti silmällä, miten yleiskirjettä ryhdytään tulkitsemaan, ja ryhtyy reagoimaan, jos liiton jäsenien oikeuksia tosiaan aletaan rajoittaa.

Husin sivutoimia koskevat periaatteet otetaan esille Lääkäriliiton valtuuskunnassa toukokuun alussa.

REKRYTOINTIA EI PIDÄ VAIKEUTTAA OMIN TOIMIN

- Husin toimiva johto on suullisesti vakuuttanut, että tällä yleiskirjeellä ei ole mitään vaikutusta tavanomaiseen vastaanottotoimintaan, sanoo myös Pekka Anttila viitaten Husin väen keskuudessa esitettyihin epäilyihin siitä, kuinka laajasti yleiskirjeen tekstiä voidaan tulkita.

Lue myös

Anttila on itsekin töissä Husissa.

- Joillekin yksittäisille lääkäreille saattaa syntyä valintatilanne, jatkaako Husissa vai siirtyäkö yksityissektorille. Sairaanhoitopiirin johdon olisi syytä kantaa huolta siitä, että Hus on houkutteleva työnantaja. Lääkärityövoiman rekrytointia ei pitäisi vaikeuttaa omin toimin. Jos työvoimaa on vaikeaa saada, on rekrytoiminen edes kahdeksi päiväksi viikossa enemmän kuin ei mitään. Tällainen pragmaattinen lähestymistapa saattaisi joskus olla edullinen työnantajalle, Anttila huomauttaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi kaihikirurgia on yksi niistä harvoista aloista, jolla lääkärin työllä on todellinen markkinahinta ja työn tekijöillä markkinoiden muodostama kokonaisansiotaso.

- Ne lääkärit, jotka ovat tähän saakka harjoittaneet lääkärin ammattia vapaa-aikanaan ja hoitaneet potilaita erikoismaksuluokassa, tulevat jatkossakin saavuttamaan nykyisen kokonaisansiotasonsa. Siinä tilanteessa Hus joutuu myös kilpailemaan osaavista lääkäreistään, Anttila katsoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030