Ajan­kohtai­sta

Hyvinvointi ja terveys jakautuvat epätasaisesti

Yksinäisyys on ennakoitua kipeämpi ongelma, ja luottamus päätöksentekoon horjuu, todetaan monitieteisessä PROMEQ-tutkimushankkeessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Hyvinvointipalveluiden resurssit jakaantuvat epätasaisesti Suomen kuntien ja maakuntien kesken, ja ongelmat keskittyvät tietyille alueille ja tiettyihin väestöryhmiin. Epätasa-arvon kasaantuminen horjuttaa ihmisten luottamusta yhteiskuntaan.

Sosioekonomiset terveyserot eri väestöryhmien välillä ovat Suomessa kansainvälisessäkin mittakaavassa suuret, eivätkä erot yrityksistä huolimatta ole juuri kaventuneet. Monitieteinen PROMEQ-tutkimushanke lähestyy kysymystä kokonaisvaltaisesti elämänlaadun näkökulmasta ja etsii uudenlaisia lähestymistapoja ja keinoja näiden erojen vähentämiseen.

Tutkimuksessa toteutettaviin interventioihin osallistuu väestöryhmiä, joissa hyvinvointi- ja terveyserot tutkimusten mukaan kasautuvat: yksin kotona asuvat ikäihmiset, pitkäaikaistyöttömät, turvapaikan saaneet aikuiset maahanmuuttajat, sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset. Ensimmäisten tulosten perusteella yksinäisyyden kokemus on noussut keskeiseksi elämänlaatua heikentäväksi tekijäksi kaikissa näissä ryhmissä.

Eriarvoisuus kasautuu myös alueellisesti

Eriarvoisuus kasautuu heikoimmassa asemassa oleviin ihmisryhmiin, joiden voimavarat hyvinvointinsa rakentamiseen ja ylläpitämiseen ovat vähäisimmät. Eriarvo kasautuu myös alueellisesti, ja alueiden kyky vastata ongelmiin vaihtelee. Tämä näkyy tuloksissa esimerkiksi siinä, että maakuntien suurimmissa kaupungeissa juuri heikommassa asemassa olevien luottamus päätöksentekoon ja palveluihin oli muita heikompi.

Lue myös

– Suomalaisen yhteiskunnan vahvuutena pidetään luottamusta. Näyttää kuitenkin siltä, että kaikki eivät enää tunne olevansa samassa veneessä. Epäluottamusta lisäävät alhainen koulutustaso, riittämättömät tulot ja työttömyys, kertoo PROMEQ-konsortion johtaja, professori Marja Vaarama.

Hän varoittaa epäoikeudenmukaisuuksien kasautumisesta. Eriarvoisuuden vähentäminen ja luottamuksen vahvistaminen edellyttävät hänen mukaansa rakenteellisia ja politiikkatason muutoksia.

Osallistava terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen -hanke PROMEQ on Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen rahoittama laaja hankekokonaisuus, joka etsii vaikuttavia keinoja hyvinvoinnin ja terveyden eriarvoisuuden ongelman ratkaisemiseen. Hanketta toteuttaa neljä yliopistoa ja kaksi tutkimuslaitosta. Kumppaneina ovat käytännön toimijat sote-alueilla, kunnissa ja järjestöissä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030