• Miia Soininen

Keinohaiman kehitysprojekti toi diabetespalkinnon

Sisätautilääkäri Lorenzo Sandini antaa potilaille opastusta keinohaimasta työajan ulkopuolella.

Keinohaiman kehitysprojekti toi diabetespalkinnon Kuva 1 / 1

Sisätautilääkäri Lorenzo Sandini Etelä-Karjalan keskussairaalasta Lappeenrannasta sai Diabetesliiton Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnon.

Palkinnon perustelujen mukaan Sandini on poikkeuksellisella tavalla edistänyt keinohaiman käyttöönottoa Suomessa rakentamalla yhdessä potilaan kanssa vapaa-ajallaan laitteiston, jolla on parannettu sokeritasapainoa ja vähennetty hypoglykemioita.

Kämmenelle mahtuva mikrotietokone pyrkii yhdessä insuliinipumpun ja jatkuvasti kudossokeria mittaavan verensokerisensorin kanssa matkimaan tervettä ihmisen haimaa. Laite ohjaa insuliinin annostelua glukoosisensorin arvojen mukaan, parhaimmillaan aivan automaattisesti.

Sandinin järjestelmän kehittämiseen liittyneitä oivalluksia on otettu maailmanlaajuiseen levitykseen.

Diabetesliitto myönsi samalla kunniamaininnan Rovaniemen terveyskeskuksen lääkärien ja hoitajien hoitosuunnitelmatyölle.

Lääkäri ei sairasta tai koodaa

Lorenzo Sandinille keinohaimaprojekti on työajan ulkopuolinen harrastus.

– Näitä laitteita on minulla aina työpöydälläni, ja jos potilas kiinnostuu keinohaimasta, kerron hänelle mielelläni lisää. Neuvon ja opetan heitä sitten työajan ulkopuolella. Kollegoillenikin esittelen tekniikkaa mielelläni, Sandini kertoo Diabetesliiton tiedotteessa.

Keinohaimaprojekti perustuu vapaaehtoisuuteen ja ideoiden ja osaamisen maksuttomaan jakamiseen.

Avoimen lähdekoodin ohjelmisto on tehty kansainvälisessä ohjelmistokehittäjien, hoitoammattilaisten ja potilaiden OpenAPS- verkostossa.

– Yhteisössä diabeetikot tietävät mitä he tarvitsevat, mutta eivät ehkä osaa koodata. Koodarit taas osaavat koodata, mutta eivät välttämättä tiedä mitä pitäisi koodata. Lääkärit puolestaan tuntevat vaikkapa insuliinien ominaisuudet ja vaikutuksen elimistössä, mutta eivät itse sairasta diabetesta eivätkä osaa koodata sovelluksia. Kun he kaikki tekevät yhteistyötä koodin kehittämisessä, siitä tulee koko ajan parempi, Sandini sanoo.

Kuva: Suomen Diabetesliitto

Lisää aiheesta

Jag bemöter mina kolleger respektfullt
Moni nuori syöpäpotilas ei ole ehtinyt ajatella lasten hankkimista
Lääkäriliitto: Elinluovutusten määrää tulee lisätä

Kirjoittajat
Miia Soininen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi