Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2016 vsk 71 s. 2554 - 2555

Keskittäminen huoletti lääkäreitä Kainuussa

Ministeri Juha Rehula sai Kainuussa vastaansa palvelujensa tulevaisuudesta huolestunutta väkeä. Sote sen sijaan on Kainuussa vanhaa tuttua.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Synnytystoiminnan tulevaisuudesta huolestuneet äidit, vauvat ja kätilöt osoittivat mieltään Juha Rehulalle.

Kuvituskuva 2

Juha Rehula lupasi päätöksen synnytysten tulevaisuudesta syksyn aikana.

Kuvituskuva 3

Operatiivisen toiminnan keskittäminen huolettaa Jukka Juvosta ja Kalle Rissasta.

– Jännä tunnelma. En oikein saa kiinni, missä nyt mennään, pohti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kajaanissa.

Rehula on syksyn mittaan kiertänyt kaikki maakunnat sote-uudistuksen kaupparatsuna. Kainuu oli syyskuun lopulla toiseksi viimeinen maakunnista.

Päivän ohjelmana oli kertoa kainuulaisille lausuntokierroksella olevista sote-laeista ja kuulostella valmistelun tilaa maakunnassa.

Ministeriä vastassa oli odottavien äitien, lastenvaunukansan ja kätilöiden mielenosoitus. Kainuulaiset ovat nousseet takajaloilleen synnytyssairaalansa tulevaisuuden puolesta.

Synnytyksiä Kajaanissa on alle päivystysasetuksen edellyttämät tuhat vuodessa, mutta matka Ouluun kestää maakunnan itäisimmästä kolkasta pisimmillään 4,5 tuntia. Tällä hetkellä Kajaanissa synnytetään poikkeusluvalla, joka on voimassa ensi kesäkuuhun saakka.

Muitakin huolia kainuulaisilla oli. Miten käy uuden keskussairaalan rakentamista varten haetun poikkeusluvan, entä erikoissairaanhoidon päivystyksen?

Rehula ei luvannut kainuulaisille mitään varmaa, mutta kiertelevästä ilmaisutavasta saattoi tehdä toiveikkaita johtopäätöksiä. Ministeri tuntui ymmärtävän pitkien välimatkojen ja sairaalan sisäilmaongelmien asettamia reunaehtoja.

Päätöksiä Kainuun asioista saadaan syksyn mittaan. Pohjois-Suomen erva-alueen sairaanhoitopiirit ovat yksimielisesti synnytystoiminnan jatkamisen takana.

Kainuussa uutta vanhalle pohjalle

Sote-valmistelu Kainuussa kyllä sujuu, se oli Rehulan helppo myöntää. Taustalla on jo 11 vuoden kokemus ensin Kainuun hallintokokeilusta ja sitten Kainuun sote -kuntayhtymästä, joissa kummassakin sote-palvelut ovat olleet maakunnan vastuulla. Hallintokokeilussa oli jopa vaaleilla valittu maakuntavaltuusto. Nyt samantapainen malli on tulossa koko maahan.

Kainuussa omaan koeteltuun toimintatapaan uskotaan.

– Kainuun soten integraatio on moniin toimijoihin verrattuna hyvällä mallilla, mutta kehittämistä riittää edelleen, sanoi Kainuun sote -kuntayhtymän terveysjohtaja Mikko Timonen.

Rehula toisti kainuulaisille tutut teesinsä: sote irrotetaan kuntapohjasta ja sote-palvelut integroidaan. Sote-valmistelu on nyt maakuntien vastuulla.

– Kainuu saa juuri niin hyvä soten kuin te pystytte rakentamaan.

Maakuntia kiertäessään Rehulalle on syntynyt käsitys, että usko sote-uudistuksen toteutumiseen on lisääntynyt. Enää missään ei ole kommentoitu, että valmistelua viivytettäisiin, kunnes on nähty, mitä laissa lukee.

Leikkausten keskittäminen näivettäisi sairaalan

Ministerin pyörittelystä uskallettiin tehdä myönteisiä tulkintoja, ja kainuulaisten synnytyksiin, uuteen sairaalaan ja erikoissairaanhoidon päivystykseen liittyvät huolet hälvenivät hieman.

– Ministerin viestit olivat tulevaisuutemme kannalta varovaisen rohkaisevia. Jos viime kuukausien keskustelua arvioi kokonaisuutena, pidän todennäköisenä, että synnytykset täällä säilyisivät, pohti sisätautien ylilääkäri, Kainuun uusi sairaala -hankkeen projektijohtaja Jukka Juvonen.

Juvonen uskoi Kainuun myös saavan luvan erikoissairaanhoidon päivystykselle.

Lue myös

Enemmän Juvosta ja kirurgian ylilääkäri Kalle Rissasta huolestuttavat puheet kiireettömän operatiivisen toiminnan keskittämisestä. Se saattaa heidän mukaansa johtaa siihen, että erikoissairaanhoidon päivystys ja synnytysten säilyminen romuttuvat, koska ammattilaisten rekrytointi maakuntaan ei onnistu.

– Jos vaativampi kirurgia, kuten lonkka-, rintasyöpä- ja suolistosyöpäkirurgia keskitetään tiettyihin sairaaloihin, se rajoittaa valtavasti sitä, miten pystymme rekrytoimaan kirurgeja ja muuta henkilökuntaa, Rissanen totesi.

– Pienille sairaaloille tarjottava päivystävän sairaalan malli on teoriassa mahdollinen, mutta käytännössä mahdoton. Jos päiväaikaisesta toiminnasta suurimman volyymin toiminnat keskitetään, ei jää jäljelle tarpeeksi järkevää toimintaa. Ei jää edes kirurgirinkejä, jotka voisivat päivystää, Juvonen sanoi.

– Pienen suomalaisen keskussairaalan erikoissairaanhoidon päivystys edustaa minimiä. Jos siitä rapautetaan olennaisia osia, tien päässä on jonkinlainen perusterveydenhuollon toiminta, Juvonen arvioi.

– Kaikkea muuta voi muuttaa asetuksilla, mutta ei välimatkoja, Rissanen kiteytti.

Synnytystoiminnan tulevaisuudesta huolestuneet äidit, vauvat ja kätilöt osoittivat mieltään Juha Rehulalle.

Juha Rehula lupasi päätöksen synnytysten tulevaisuudesta syksyn aikana.

Operatiivisen toiminnan keskittäminen huolettaa Jukka Juvosta ja Kalle Rissasta.


Faktat

Uusi sairaala sai poikkeusluvan

Kainuulaisten odotus päättyi iloon, kun STM myönsi poikkeusluvan uuden keskussairaalan rakentamiselle viikon kuluttua perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan Kainuun vierailusta.

– Uudessa sairaalassa sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota lisätään, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä.

Synnytysten tulevaisuutta Kainuussa joudutaan vielä jännittämään.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030