Keskosten tehohoito HYKS:ssä vertailun kärkeä

Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osasto sijoittuu hoidon tuloksilla mitattuna kansainväliseen kärkeen. Tilojen ahtaus on kuitenkin muodostunut jo ongelmaksi mm. infektioiden kannalta.

Keskosten tehohoito HYKS:ssä vertailun kärkeä Kuva 1 / 1

HYKS:n Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osasto K7 sijoittuu hoidon tuloksilla mitattuna kansainväliseen kärkeen. Pikkukeskosten teho-hoidosta tietoa keräävä Vermont Oxford -verkosto raportoi, että osasto K7 sijoittuu vertailussa parhaan kuuden prosentin joukkoon, kun verrataan pikkukeskosten selviytymistä ja kotiutumista ilman havaittua sairautta. Potilaat myös kotiutuvat huomattavasti aiemmin kuin useimmissa muissa yksiköissä.

Vertailu tehtiin pikkukeskosten (syntymäpaino 500-1500 g) tehohoidon tuloksista vuosina 2008-10. Vermont Oxford- verkostoon kuuluvista teho-osastoista suurin osa on Yhdysvalloissa. Tilastoissa on mukana yli 800:n vastasyntyneen teho-osastolla hoidetun pikkukeskosen sekä heidän äitinsä taustatiedot ja hoidot.

Ylilääkäri Sture Anderssonin mukaan osasto K7:n vahvuudet ovat sitoutuneessa henkilöstössä ja riskisynnytysten keskittämisessä läheiselle Naistenklinikalle.

– Lisäksi olemme tietoisesti trimmanneet laatukontrollia, Andersson sanoo.

Osasto K7 tekee hyvää tulosta myös selvästi halvemmalla, kuin vastaavat osastot esimerkiksi Yhdysvalloissa.

– Olemme potilasmäärältä iso osasto, sadan suurimman joukossa, mutta henkilökuntaa meillä on vähän. Potilasta kohden hyvä hoito on siis verrattain erittäin edullista.

Anderssonin mukaan koko Suomessa vastasyntyneiden tehohoito on kansainvälisesti korkeaa tasoa.

Uudet tilat ovat elinehto

Osasto K7:ssä hoidetaan vuosittain noin 500 potilasta, joista pikkukeskosia on n. 150, mutta potilaspaikkoja osastolla on vain 14. Naistenklinikalla on lisäksi kahdeksanpaikkainen osasto kevyempää tehohoitoa vaativille vastasyntyneille. Vastaavalla, saman verran potilaita vuodessa hoitavalla laitoksella USA:ssa on käytettävissään 52 potilaspaikkaa.

Hyvään tulokseen yltäminen ei jatku kauan, ellei tilaongelmaan saada helpotusta, Andersson kertoo.

– Joudumme hoitamaan tehohoitopotilaita myös osastoilla, joilla ei ole tehohoitolaitteita. Lisäksi joudumme lähettämään äitejä Turkuun ja Kuopioon synnyttämään, kun osastolla ei ole tilaa. Ahtaat tilat ovat tuoneet mukanaan myös infektio-ongelman.

Andersson toivookin, että kymmenen vuotta sitten HUS:n hallituksen antama päätös rakentaa vastasyntyneiden teho-osastolle uudet tilat Naistenklinikalle ei jäisi taantuman jalkoihin.

– Nämä potilaat eivät vielä maksa veroja, mutta heidän tarpeitaan ei saa polkea, sillä heistä kyllä kasvaa uusia veronmaksajia, Andersson muistuttaa.

Jaana Ahlblad
Kuva: HUS

Luetuimmat / Lääkärilehti

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi