Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2017 vsk 72 s. 1137

Konkarin selviytymisohjeet päivystykseen

Perusterveydenhuollon päivystys on sekametelisoppa, sanoo yleislääkäri Arto Virtanen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Joskus räkätaudin vuoksi perusterveydenhuollon päivystysvastaanotolle tulevalla on keuhkokuume, tai hän on astman takia tehohoidon tarpeessa. Joskus potilas pystyy kävelemään, vaikka jalassa on murtuma.

Oireet voivat olla vähäiset, mutta sairaus on vakava. Tai potilas oireilee rajusti, vaikka oireita aiheuttava sairaus itsessään on lievä.

Yleislääkäri Arto Virtanen on vuosien päivystyskokemuksensa perusteella koonnut kandeja varten tilanteita, joissa viisaskin voi mennä vipuun.

– Yleislääketieteen päivystys on sekametelisoppa, jossa tulee vastaan ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä, hän toteaa.

Kysy rohkeasti neuvoa

Yleisohje vasta-alkajille on kysyä rohkeasti neuvoa.

– Kandi joutuu harvoin yksin päivystämään. Jos on tunne, että ei tiedä mistä on kyse, silloin kehtaa ja pitää kysyä neuvoa kollegoilta tai kokeneilta hoitajilta, Virtanen sanoo.

– Suurin osa päivystyspotilaiden vaivoista on kohtuullisen selväpiirteisiä, joten neuvoa tuskin joutuu kysymään jokaisen potilaan kohdalla.

Virtanen näkee, että riski virheeseen kasvaa tilanteissa, joissa liian sairas potilas on ohjautunut kevyemmin varusteltuun yksikköön. Lääkäri voi asennoitua niin, että yksikköön tulevat ovat kevyesti sairaita.

– Raskaan toimipisteen lääkäri taas asennoituu helpommin näkemään mahdollisia oman erikoisalansa sairauksia, Virtanen toteaa.

HENGITYSTIEINFEKTIOT

Aina flunssapotilaalla ei ole pelkkä flunssa. Katso potilaan yleisvointia. Onko hän näkyvästi kipeä? Keuhkokuume ei aina kuulu eikä näy. Yleensä se kuitenkin näkyy CRP-arvossa. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa käyttää CRP-koetta, vaikkei sitä jokaisen potilaan kohdalla tarvitakaan.

PÄÄNSÄRKY

Akuutisti alkaneesta elämänsä kovimmasta päänsärystä kertova potilas kuuluu neurologille, vaikkei neurologisissa tutkimuksissa näkyisi mitään erikoista.

SELKÄ

Lähetä selkäpotilas sairaalaan, jos jalka ei tottele ja virtsarakon toiminnassa tai ulostamisessa on ongelmia. Potilas kuuluu sairaalaan myös silloin, kun selkäkipuun liittyy kuumeilua.

Lue myös

SYDÄN

Jos potilaan rintakivuille ei löydy muuta ilmiselvää selitystä kuin sydän, hän kuuluu paikkaan, jossa seuranta ja laboratoriokokeiden ottaminen onnistuu.

Hengenahdistuksen syynä on keuhkoveritulppa, kunnes toisin osoitetaan. Poikkeuksia ovat potilaat, joiden historiatiedoissa jokin selittää hengenahdistuksen. Happiosapainemittari on oiva työkalu tässä tilanteessa sekä etsittäessä mahdollisia keuhkokuumepotilaita.

SILMÄ

Silmän värikalvontulehduksen ja sidekalvontulehduksen erottaminen ei ole vaikeaa. Päivystävän lääkärin pitää osata se.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030