Ajan­kohtai­sta

Lapissa pistettiin toukat töihin

Lapin keskussairaalassa on jo puolentoista vuoden ajan puhdistettu infektoituneet haavat raatokärpäsen toukkien avulla. Ilmeisen tehokas ja edullinen toukkahoito on herättänyt mielenkiintoa siinä mitassa, että ihotautien ylilääkäri Heikki Salo saa vastata kyselyihin hoidosta viikoittain.

– Hoidosta kyselevät niin potilaat, lääkärikollegat kuin hoitajatkin, hän kertoo.

Lapin keskussairaalassa hoidosta on tullut rutiinia, eikä kroonisten infektoituneiden haavojen puhdistamiseen juuri muita hoitoja enää käytetä. Usein antibiootit korvaava hoito on helppo toteuttaa, kunhan toukkia on saatavilla, siksi hoito on levinnyt myös terveyskeskuksiin ympäri laajan Lapinmaan ja myös muualle Suomessa. Toukkahoito sopii myös kotihoitoon, Salo vakuuttaa.

Toukkahoito sopii Salon mukaan kaikenlaisten kroonisten infektoituneiden haavojen hoitoon olivatpa ne säärihaavoja, makuuhaavoja tai tapaturmissa saatuja. Toukat puhdistavat myös MRSA-bakteerin infektoimat haavat. Ainoa kriteeri on, että haavassa on kuollutta kudosta, jonka toukka voi käyttää ravinnokseen.

Toukat on pakattu pieneen verkkopussiin, joka pannaan haavan päälle. Yhtä pussia voi käyttää korkeintaan 5–6 vuorokautta, sen jälkeen kylläiset toukat pitää vaihtaa uusiin. Säärihaavan puhdistaminen vie keskimäärin viikon. Toukat saattavat kasvaa hoidon aikana kolmimillimetrisistä jopa kolmesenttisiksi.

– Toukat puhdistavat haavan puhtaaksi ennen varsinaista operaatiota kuten ihonsiirtoa varten. Toukkien puhdistamasta haavapohjasta löytyy myös paranemiselle suotuisaa granulaatiokudosta, Salo sanoo.

Jo kymmenet potilaat ovat saaneet avun toukkahoidosta Lapissa. Salo toivoisi, että Suomessakin joku innostuisi tutkimaan hoitoa. Lapin keskussairaalan vähäväkisellä ihotautiklinikalla siihen ei ole mahdollisuuksia, mutta se olisi halukas olemaan tutkimuksessa mukana.

Suomessa toukkahoito on luokiteltu lääkehoidoksi. Laboratoriossa kasvatetut steriilit toukat lennätetään toistaiseksi Saksasta.

Hoito on vanhaa perua. Jo Napoleonin henkilääkäri havaitsi 1700-luvun lopulla Egyptin sotaretkellä toukkien parantavan voiman, ja yritti saada sotilaat pitämään toukkia haavoissaan. Sotilaat eivät hoitoon liiemmin ihastuneet.

Hilkka Lahti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030