Lutikka leviää taas

Lutikkaa kannattaa epäillä, jos puremajäljet ovat esimerkiksi kolmen pureman rivissä tai ryhmässä.

Lutikka leviää taas Kuva 1 / 1
Lutikka oli pitkään harvinainen, nyt se on alkanut taas yleistyä. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa lutikkahavaintoja kirjataan huomattavasti enemmän kuin vielä joitakin vuosia sitten. Vuonna 2005 havaintoja tehtiin viisi, viime vuonna 110. Tänä vuonna lutikkahavaintoja on kirjattu toistaiseksi 53.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Larry Huldén kertoo, että lutikoita on aina ollut Suomessa lepakoiden loisina.

– Lepakoista lutikat siirtyvät ihmisiin varsinkin kesäisin, kun ikkunat pidetään auki. Talvilämpimät mökit ovat ehkä helpot­taneet lutikan selviytymistä, Huldén arvioi.

Helsingin kaupunginepidemiologi, infektiolääkäri Hannele Kotilainen kertoo, että parin viime vuoden aikana on alkanut tulla sosiaalipuolelta yhteydenottoja asuntoloiden lutikkaongelmista. Myös selviämisasemalla lutikat ovat mellastaneet. Mutta lutikoita löytyy myös tavallisista asunnoista, ja yhtenä syynä on matkailu. Lutikoiden tahmeat munat tarttuvat matkatavaroihin ja kulkeutuvat koteihin.

– Lutikoiden määrä on kasvanut selvästi Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Pohjoismaat seuraavat perässä.

Munat kuoriutuvat 5–12 päivän kuluessa. Lutikan kehitykseen kuuluu viisi muodonmuutosta ja se tarvitsee veriaterian muodonmuutosten välissä. Aikuinen lude elää 6–12 kuukautta. Se kykenee olemaan pitkiäkin aikoja ilman veriateriaa.

Purema ei satu

Parasitologiaan perehtynyt kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta kertoo, että lutikka havaitaan tavallisesti pureman aiheuttamien oireiden perusteella.

– Lutikan purema ei satu, sillä lutikka erittää syljen kautta puuduttavaa ainetta puremakohtaan.

Ensimmäisillä puremakerroilla ei välttämättä tule muitakaan reaktioita, jos ihmisellä ei ole luonnollisia vasta-aineita luteen syljelle elimistössään. Vasta-aineiden kehittymiseen menee pari viikkoa. Sen jälkeen saatujen puremien ympärille voi kehittyä voimakkaampi tulehdusreaktio.

– Toisinaan vasta-ainereaktion seurauksena syntyy myös IgE-vasta-aineita. Allergiselle voi tällöin syntyä puremakohtaan voimakas histamiinivälitteinen tulehdusreaktio.

Jos allergia on kehittynyt, se voi uusien puremien myötä voimistua ja liittyä laajempaankin ihottumaan. Jokiranta arvioi, että tällainen voimakas reaktio on kuitenkin harvinainen. Lutikanpureman aiheuttamia oireita voidaan hoitaa hydrokortisonivoiteella tai hydrokortisonin ja antiseptin yhdistelmävoiteella ja voimakkaita oireita tarvittaessa antihistamiinilla.

Jokiranta ja Kotilainen epäilevät, etteivät lääkärit tunnista lutikan puremaa kovin helposti. Lutikkaa kannattaa epäillä, jos puremajäljet ovat esimerkiksi kolmen pureman rivissä tai ryhmässä.

– Lutikalla on tapana ruokailla useammasta kohdasta samalla aterialla, Jokiranta valaisee.

Purema varmistuu lutikan aiheuttamaksi usein vasta, kun syyllinen saadaan kiinni. Lutikan jälkiä ovat pienet mustat ulostepisteet sängyssä ja veritäplät lakanoissa. Hyönteisiä tunnistetaan Helsingissä HUSLAB:n parasitologian yksikössä, kaupungin ympäristökeskuksessa ja luonnontieteellisessä keskusmuseossa.

Lutikoiden hävittäminen on vaikeaa. Ne viihtyvät sängyn rakenteissa, lattialistojen takana ja muissa pienissä koloissa ja liikkuvat vain öisin. Lutikoiden hävittämiseksi on syytä vaihtaa lakanat, puhdistaa sänky huolellisesti ja viedä patja pakkaseen, jos mahdollista. Jos ongelma palaa, avuksi tarvitaan ammattimaisia tuholaistorjujia.

Hertta Vierula
Kuva: Helsingin kaupungin ympäristökeskus/Marjut Räsänen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit luottavat intuitioon

Tekoälytutkijat selvittivät lääkärien päätöksentekoa teho-osastolla ja havaitsivat, että intuitio on käytössä etenkin hoidon alussa.

Ajassa
Kati Myllymäki: Seksuaalikasvatus ja ehkäisy vähentävät abortteja

Elämän pyhyyden kunnioittamista on myös se, että suojelee tyttöjä ja naisia puoskarien tekemiltä raskaudenkeskeytyksiltä, Myllymäki sanoo.

Ajassa
Lääkärit luottavat intuitioon

Tekoälytutkijat selvittivät lääkärien päätöksentekoa teho-osastolla ja havaitsivat, että intuitio on käytössä etenkin hoidon alussa.

Ajassa
Avi: Potilaille ei koitunut seuraamuksia KYS:n päivystysruuhkista

Aluehallintovirasto aikoo jatkaa Kuopion yliopistollisen sairaalan potilasturvallisuustilanteen seurantaa.

Ajassa
Päivystyksen keskittäminen ei lisännyt kuolemia Britanniassa

Vaikka potilaat joutuivat kulkemaan pidempiä matkoja päivystyksiin, kuolleisuus ei kasvanut.

Kommentti
Veden varassa

– Hukkumistapauksissa tapaturmamekanismi koskettaa erityisellä tavalla, kirjoittaa Pauliina Paananen.

Ajassa
Etelä-Karjalan keskussairaala toppuuttelee kohua

Sairaalan johtajan mukaan ostopalvelusopimuksesta tehty reklamaatio ei ole uusi ilmiö.

Tieteessä
Kipu kertoo polven nivelrikon vaikutuksesta elämänlaatuun röntgenkuvaa paremmin

Polven nivelrikko on yhteydessä merkittävästi heikentyneeseen terveyteen liittyvään elämänlaatuun.