Ajan­kohtai­sta

Mitä lääkärin pitää tietää työtodistuksesta?

Työnantajalla on velvollisuus antaa lääkärille työtodistus, jos hän pyytää sitä 10 vuoden kuluessa virkasuhteen päättymisestä. Työtodistuksesta ei saa ilmetä muuta, kuin mitä sen sanamuodosta käy ilmi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000022368673.jpg

Lääkärillä on oikeus saada työnantajalta virkasuhteen päättyessä kirjallinen todistus virkasuhteen kestoajasta ja tehtävien laadusta.

– Lääkärin nimenomaisesta pyynnöstä todistuksessa on myös mainittava virkasuhteen päättymisen syy ja arviot työtaidosta, ahkeruudesta sekä käytöksestä, sanoo Lääkäriliiton lakimies Maarit Rantala.

Nämä arviot perustuvat työnantajan käsityksiin. Siksi työntekijä ei voi vaatia työnantajaltaan sellaista arviointia, joka pohjautuu hänen omiin ajatuksiinsa tilanteesta.

– Jos viranhaltija ei ole tyytyväinen saamaansa arvioon, voi hän pyytää työnantajaltaan uutta todistusta ilman arviointia. Vaikka työnantajalla ei ole velvollisuutta antaa uutta todistusta, näin on kuitenkin yleensä toimittu, Rantala toteaa.

Ei piiloviestintää

Työtodistuksesta ei saa ilmetä muuta, kuin mitä sen sanamuodosta käy ilmi. Siihen ei saa tehdä koodeja tai muita merkintöjä, joiden tarkoituksena olisi välittää piiloviestinnän avulla viranhaltijasta epäasiallista informaatiota, esimerkiksi mielipidesuuntautumista.

Työnantajalla on velvollisuus antaa lääkärille työtodistus, jos hän pyytää sitä 10 vuoden kuluessa virkasuhteen päättymisestä.

– Todistusta työtaidosta, ahkeruudesta ja käytöksestä on kuitenkin pyydettävä 5 vuoden kuluessa virkasuhteen päättymisestä, mainitsee Maarit Rantala.

Jos virkasuhteen päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta, työtodistus on annettava vain, jos siitä ei aiheudu työnantajalle kohtuuttomia hankaluuksia. Samoin edellytyksin työnantajan on annettava kadonneen tai turmeltuneen työtodistuksen tilalle uusi todistus.

Ulla Toikkanen

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030