Ajan­kohtai­sta

Miten vakavan taudin omikron aiheuttaa?

Rokotetun riski vakavalle tartunnalle yksilötasolla vaikuttaisi olevan pieni, sanoo tutkijatohtori Tuomas Aivelo.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Omikron leviää tehokkaammin kuin aiemmat koronaviruksen muunnokset, mutta sen aiheuttaman taudin vakavuudesta tai tappavuudesta ei vielä ole varmaa tietoa.

EU:n alueella ei ole vielä raportoitu yhtään omikronin aiheuttamaa kuolemaa. Useimmat tautitapaukset ovat olleet oireettomia tai lieviä. Euroopan tautivirasto ECDC huomauttaa, että lukuihin tulee suhtautua varauksella, koska varmistettuja tapauksia on vielä liian vähän, jotta voitaisiin ymmärtää, onko omikronin aiheuttama tauti erilainen kuin aiemmin havaituilla varianteilla.

Britanniassa on raportoitu seitsemän omikroniin liittyvää kuolemaa.

Etelä-Afrikasta, missä muunnos ensimmäisten joukossa ryöpsähti, saatujen tietojen perusteella tauti vaikuttaa lievältä. Tätä ei voi kuitenkaan suoraan verrata Eurooppaan, huomauttaa evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Väestö on Etelä-Afrikassa nuorempaa, eli oletettavasti sama tapausmäärä meillä aiheuttaisi enemmän sairaalahoitoa. Toisaalta Euroopassa on annettu enemmän rokotuksia, mikä helpottaa tilannetta täällä. Aiemmin koronatartunnan sairastaneiden rokottamattomien määrä on suhteellisen pieni Suomessa, mutta valtava Etelä-Afrikassa, mikä myös vaikuttaa lukuihin.

Brittien ensimmäiset mallinnukset näyttäisivät, että merkittävää eroa deltan ja omikronin aiheuttaman taudin välillä ei olisi.

– Data on niin vähäinen, etten vielä luottaisi siihen kovin pitkälle, Aivelo sanoo.

Hänen mukaansa varmempaa tietoa taudin vaarallisuudesta saadaan vasta sitten, kun Britanniassa useampi on joutunut sairaalahoitoon. Siinä vaiheessa tapauksia on todennäköisesti Suomessakin merkittävän paljon, koska omikron leviää niin nopeasti.

Rokotetuilla taudin vakavuus on kysymysmerkki

Ensimmäiset petrimaljalla tehdyt laboratoriotutkimukset viittaisivat siihen, että omikron on parempi tartuttamaan ylähengitysteitä mutta huonompi alahengitysteitä. Todennäköisesti se siis aiheuttaisi rokottamattomille vähemmän vakavaa tautia, kertoo Aivelo.

"Oikean elämän" tietoa tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Lue myös

Suurimmat kysymysmerkit tällä hetkellä liittyvät siihen, kuinka vakava tartunta on rokotetuille. Aivelon mukaan on vaikea vielä sanoa, onko omikron rokotetuille enemmän vai vähemmän vaarallinen kuin delta. Omikron ehkä aiheuttaa lievempää tautia kuin aiemmat variantit, mutta toisaalta se kiertää rokotteiden suojatehoa paremmin.

Riski rokotetun vakavalle tartunnalle yksilötasolla vaikuttaisi olevan pieni.

Populaatiotasolla omikron leviää paljon tehokkaammin kuin delta, eli riskinä on se, että hyvin paljon ihmisiä sairastuu samaan aikaan. Vaara on, että rokottamattomista sekä sellaisista, jotka eivät ole sairastaneet tautia aiemmin, moni joutuu nopeasti sairaalaan.

Rokottamattomat ovat hyvin suuressa riskissä saada tartunnan. Se, kuinka moni heistä saa vakavan taudin ja joutuu sairaalaan, määrittää sitä, miten paha omikron on.

– Yksilötasolla kuva on jollain tasolla lohdullisempi. Riskit tulevat populaatiotasolla, kun paljon ihmisiä sairastuu samaan aikaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030