Lehti 49-50: Ajan­kohtai­sta 49-50/2005 vsk 60 s. 5085

Monikulttuurisuutta ei tueta terveydenhoitoalan työpaikoilla

Ulla Järvi

Terveydenhuollon ammattilaisista maahanmuuttajia on vain pari prosenttia. Tehyn selvityksen mukaan he kohtaavat yhä epäluuloja, jopa suoranaista rasismia. Kielteisiä asenteitaan eivät tuo julki vain potilaat, vaan myös työnantaja ja työtoverit.

Suomessa asuu noin 108 300 ulkomaan kansalaista. Heistä 2 400 on koulutettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Alalle pääsyn suurimpina esteinä ovat Tehyn selvityksen mukaan vajaa kielitaito, tutkintojen tunnustamisen vaikeus ja työyhteisöjen heikot monikulttuurisuustaidot.

Maahanmuuttajataustaiset työntekijät toimivat useimmin lääkäreiden, sairaanhoitajien ja lähihoitajien tehtävissä perusterveydenhuollossa. Yleensä he työskentelevät koulutustaan vastaavissa tehtävissä. Suomeen he ovat tulleet pääosin perhesyistä.

Lue myös

Työnantajien mukaan työllistyminen kilpistyy useimmiten puutteelliseen kielitaitoon. Hoitotyössä riittämätön kielen hallinta koetaan vakavana uhkana potilasturvallisuudelle, eivätkä työnantajat halua ottaa siitä koituvaa riskiä. Toisaalta omaa äidinkieltään oli työtehtävissä käyttänyt 76 prosenttia maahanmuuttajavastaajista. Vain kuusi heistä oli saanut siitä palkkaa. Maahanmuuttajavastaajista 71 prosenttia koki, että heitä kohdellaan työpaikalla samoin kuin muita työntekijöitä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030