Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2005 vsk 60 s. 3348

Ortopedia ja plastiikkakirurgia kaikkialla vaikeimmat erikoisalat

Ulla Järvi

Kansallisen terveysprojektin esittämä sairaaloiden hoitojonojen purku aloitettiin lokakuussa 2002.

50 miljoonan euron lisärahoituksella aloitettiin purku-urakka erikoissairaanhoidossa. Yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita oli silloin noin 66 000.

Nyt elokuun puolivälissä kerätyt tilastot kertovat, että yli puoli vuotta jonottaneita on 34 000. Heistä runsaalle parille tuhannelle on tarjottu hoitopaikkaa muualta kuin omasta sairaalasta, mutta he ovat kieltäytyneet.

Jonoja ei ole kaikissa paikoissa "perattu" uusien hoitokriteerien mukaisiksi, joten eräät toimenpidettä odottavat saattavat joutua vielä pettymään, kun toimenpiteen kriteerit eivät täytykään.

Sosiaali- ja terveysministeriön keräämä tilannekatsaus paljastaa, että vaikeimmat erikoisalat lähes kaikkialla maassa ovat ortopedia ja plastiikkakirurgia. Käytännössä tämä tarkoittaa etenkin olkapään ja polven tähystyksiä, tekoniveliä ja rintarekonstruktioita.

Maassa on sairaanhoitopiirejä, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät tule edes vuoden loppuun mennessä saavuttamaan kaikkia hoitotakuun tavoitteita.

Syynä on paitsi osaajapula, myös kuntien rahapula.

Jonoluvut kerätty käsin!

Tiistaina sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa esiteltiin katsaus koko maan kaikkien sairaanhoitopiirien jonotilanteesta. Mutta voiko tietoihin luottaa?

Lue myös

Lääkintöneuvos Jouko Isolauri kertoi keräämisen tapahtuneen useimmissa piireissä "käsipelillä".

Lisäksi tilastoissa on muutamia reunahuomautuksia, että osa piireistä pystyy ilmoittamaan syksyn 2002 jonoluvut vain arviona, koska "tilastoja ei silloin kerätty näin".

Ongelmia on ollut muitakin. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri veti tiistaina jonotietonsa pois internetsivuiltaan epäiltyjen laskuvirheiden takia.

Mikähän lienee ministeriön seuraava valtakunnallinen kehittämishanke? Terveydenhuollon tietohallintajärjestelmien tuominen 2000-luvulle?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030