Ajan­kohtai­sta

Pohjoismaiset rokotusasiantuntijat koolla Helsingissä

Rokotusasiantuntijat keskustelevat muun muassa tuhkarokosta, rokotusviestinnästä ja autoimmuunitaudeista.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Pohjoismaiden rokotusasiantuntijoita puhuttavat varsin samankaltaiset aiheet. THL:n järjestämän kokouksen asialistalla on esimerkiksi rokotusepäröivyys, terveydenhuollon henkilöstön influenssarokotukset sekä HPV-rokotukset.

– Pohjoismaiden terveydenhuoltojärjestelmät ja rokotusohjelmat ovat hyvin samankaltaisia, toteaa ylilääkäri Hanna Nohynek.

Erojakin on. Suomen kansallinen rokotusohjelma on laajimmasta päästä. Suomessa lapset rokotetaan rota-virusta vastaan, Tanskassa ei.

– Siellä ajatellaan, että taudin pitää olla todella vakava, että kannattaisi rokottaa. Rota-virukseen harvoin kukaan kuolee, Nohynek kuvaa.

Suomessa pienten lasten sairaalahoitoja on saatu merkitsevästi vähennettyä rotavirusrokotteen avulla.

Eroja on myös esimerkiksi siinä, mille ryhmille influenssarokotus annetaan. Ruotsissa ei rokoteta kaikkia pikkulapsia, vaan vain riskiryhmiin kuuluvat. Suomessa myös terveydenhuollon henkilökuntaa rokotetaan kausi-influenssaa vastaan laajemmin kuin monissa muissa Pohjoismaissa.

– Suomessa kausi-influenssarokotuksen ottamista suositellaan terveydenhuollossa kaikille, Norjassa ja Tanskassa vain tietyille ryhmille.

Lue myös

Nohynek kertoo, että yksi kiinnostavimmista puheenvuoroista käsittelee autoimmuunitautien ja rokotusten mahdollista yhteyttä. Asia on herättänyt keskustelua ja sitä tutkitaan tällä hetkellä myös Suomessa. Toistaiseksi ainoa merkitsevä syy-seuraussuhteeseen viittaava yhteys on löydetty pandemiarokotteen ja narkolepsian välillä

Pohjoismaisia rokotusasiantuntijoiden kokouksia on pidetty joka toinen vuosi 30 vuoden ajan.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030