Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2004 vsk 59 s. 1480

Porvoossa perheväkivaltaan tartutaan monen ammattiryhmän voimin

Maria Kuronen

- Porvoossa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa hoidetaan ainutlaatuisena moniammatillisena yhteistyönä. Mukana ovat poliisi, syyttäjä, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito, sosiaalitoimi, päivähoito- ja koulutoimi, vanhustenhuolto sekä Porvoon seurakuntayhtymän perheasiainneuvottelukeskus, kertoo perheasianneuvottelukeskuksen johtaja ja perheneuvoja Helena Ewalds.

- Yhteistyö eri alojen välillä onnistuu vain jos joku vastaa sen koordinoimisesta. Porvoossa kaupunginhallitus asetti moniammatillisen työryhmän tähän tehtävään. Työryhmä huolehtii myös siitä, että eri ammattiryhmät saavat riittävän koulutuksen ja että palveluja on tarjolla riittävästi.

- Jokainen toimiala ja yksikkö on luonut oman toimintamallinsa väkivallan käsittelemiseksi. Työntekijöiden on helpompi ottaa asia puheeksi, kun he tietävät minne perheen voi ohjata saamaan apua. Koulutus puolestaan auttaa käsittelemään väkivaltaan liittyvää avuttomuuden tunnetta. Se antaa valmiudet tunnistaa tilanteet ja ottaa asian puheeksi.

Porvoossa perheet ohjataan perheasiainneuvottelukeskuksen, missä sekä uhri että väkivaltaan syyllinen voivat saada yksilö- tai ryhmäterapiaa.

Lääkärit sitoutuneita yhteistyöhön

Työryhmässä ovat mukana terveyskeskuslääkäri, lastenlääkäri ja psykiatri. Porvoossa lääkärit ovatkin kiitettävästi mukana yhteistyössä, mutta Helena Ewalds on myös törmännyt siihen, että yksin työtä tekemään tottunut terveyskeskuslääkäri kokee ammattisektorien rajat ylittävän yhteistyön vaikeaksi.

Lue myös

- Väkivaltaisissa suhteissa elävät naiset työllistävät terveydenhuoltoa paljon. Oireilu voi näkyä monenlaisena henkisenä ahdistuksena, mutta lääkäri ei ehkä osaa kysyä mitä niiden takana on. Puuttumattomuus voidaan katsoa hoitovirheeksi, sanoo Ewalds.

STM aloitti hiljattain valtakunnallisen hankkeen, jossa tuotetaan kunnalliset toimintaohjeet perhe- ja lähisuhdeväkivallan käsittelemiseksi. Tavoitteena on, että väkivallan käsittely tulee osaksi peruspalveluja. Hankkeessa ovat alkuvaiheessa mukana Forssan seutu ja Vihti ja sitä koordinoidaan Porvoosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030