• Jaana Ahlblad

”Ympäristöherkkyydestä voi toipua”

”Ympäristöherkkyydestä voi toipua” Kuva 1 / 1

Kanadalainen Annie Hopper työskenteli vuonna 2004 hierojana ja kouluttajana omassa yrityksessä, kun päänsärky, nivelsäryt ja unettomuus alkoivat. Pian Hopper herkistyi kemikaaleille. Lopulta kaikki kemikaalit tuoksuivat myrkyltä ja keho myös reagoi. Tuli hengitysvaikeuksia ja kouristuksia, "aivosumua" ja kognition vaikeuksia.

Hopper kiersi terveydenhuollon ammattilaiselta toiselle ja kokeili vaihtoehtohoitoja. Hän koki elämänsä olevan pelkkää selviytymistä. Hän eristäytyi kotiinsa, kunnes hänelle kehittyi sähköherkkyys ja edessä oli muutto asuntolaivaan. Hopper ymmärsi viettävänsä lopun elämäänsä eristyksissä, jos ei saisi itse autettua itseään. Alkoi tutustuminen aivotutkimukseen, ja Hopper tuli tulokseen, että hänen aivojensa hälytysjärjestelmässä oli häiriö: limbinen järjestelmä toimi liian aktiivisesti ja herkästi ja lähetti viestiä ympärillä olevista uhkista, joiden takia hänen elimistönsä oli jatkuvasti "pakene tai taistele" -tilassa.

Hopper perehtyi ajattelun työkaluihin ja valmennusmenetelmiin, joista poimi omaan tilanteeseensa sopivimmat. Hän toipui ja kehitti kokemustensa pohjalta Dynamic Neural Retraining System (DNRS) -harjoitusmenetelmän, joka perustuu ajatukseen aivojen muokkautuvuudesta. Menetelmän tavoitteena on korjata limbisen järjestelmän häiriötila auttamalla hermoverkkoja kytkeytymään uudella tavalla. Lääkkeetön menetelmä sisältää muun muassa NLP:tä (neuro-linguistic programming), mielikuvaharjoittelua ja asteittain etenevää altistamisharjoittelua. Ohjelma kestää puoli vuotta. Harjoitteita tehdään tunti päivittäin. Ohjelmassa ei keskitytä oireiden poistamiseen.

Hopperin mukaan tuhannet ihmiset ovat parantuneet ohjelman avulla muun muassa monikemikaaliherkkyydestä, fibromyalgiasta, sähköherkkyydestä, POTS:sta (posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä) ja kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Tällaisia paranemiskertomuksia Hopper on kuullut parhaillaan myös Suomen-matkallaan.

Hopper painottaa, että kyseiset sairaudet eivät ole keksittyjä eivätkä psyykkisiä, vaan fyysiset oireet ovat todellisia.

– Näkemykseni mukaan kyseessä on ympäristötekijän aiheuttama trauma aivoissa. Perinteinen psykoterapia ei mielestäni auta, kun aivot ovat traumassa eikä asiaa voi siirtää menneeseen käsiteltäväksi. Painotan, että en ole lääkäri tai tutkija, mutta tällä menetelmällä autoin itseäni.

"Nyt on kuunneltava kokemusasiantuntijoita"

Ylilääkäri Markku Sainio Työterveyslaitokselta tuntee DNRS-menetelmän ja pitää sitä lupaavana lähestymistapana toiminnallisista häiriöistä kärsivien potilaiden hoitoon.

– Kokemusasiantuntija pystyy selvästi koskettamaan sairastuneissa sitä kohtaa, mitä me lääkärit emme ole pystyneet. Potilas voi tehdä itse paljon terveydentilansa kohentamiseksi, ja lääkärien täytyy tukea sitä. Siihen ei riitä pelkkä sairauksien poissulkeminen. Nykyisellä tyylillä meillä on laihat tulokset tässä potilasryhmässä, neurologian erikoislääkäri Sainio toteaa.

– Skannaamme nyt maailmalta, miten ympäristöherkkyyttä ja toiminnallisia häiriöitä pitäisi hoitaa Suomessa, ja mietimme, miten tämä pitäisi jatkossa järjestää sote-alueilla. Tämä on vaikea alue eikä konfrontaatiolta näytä voivan välttyä. Kehitymme ja kehitämme keinoja, sillä tavoitteemme on ihmisten paraneminen.

Lisää aiheesta

Kokemusasiantuntija Annie Hopper: "Ympäristöherkkyydestä voi päästä eroon"
Tehy vaatii kansallista korjausohjelmaa sisäilmaongelmien takia
Sisäilma ja ympäristöherkkyys

Kirjoittajat
Jaana Ahlblad

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hoitosuhteen jatkuvuus huolettaa

Yleislääketieteen toimijoiden kannanotto vaatii riittäviä yleislääkäripalveluita uusiin sote-rakenteisiin.

Ajassa
Kanta-Häme saa palliatiivisen poliklinikan

Syyskuun alussa aloittava poliklinikka toimii syöpätautien tulosyksikössä.

Ajassa
Hoitosuhteen jatkuvuus huolettaa

Yleislääketieteen toimijoiden kannanotto vaatii riittäviä yleislääkäripalveluita uusiin sote-rakenteisiin.

Kommentti
Urheilu-uutinen Turusta

Olut poistuu kiekkohallin hanoista – mutta minne?

Ajassa
Hoitoa lapsen näkökulmasta

Uusi lastensairaala avautuu syksyllä. Kurkkaa jo tästä sairaalan sisälle.

Ajassa
Valvira muuttaa linjaustaan opintojen kymmenen vuoden keston tulkinnassa

Jatkossa opinnot luetaan alkaneeksi vasta kyseiseen ammattiin johtavien opintojen alusta.

Ajassa
Kuinka kauas työnantaja voi määrätä töihin?

Lääkärin halutaan yhä useammin työskentelevän monessa työpisteessä.

Kolumni
Lääkäri määrää ja potilas tottelee

Mitä oikeasti tiedän potilaani päivittäisestä elämästä, pohti Mikko Lehtovirta – ja päätti opiskella toisen tutkinnon.