Ajan­kohtai­sta

Säästävä rintasyöpäleikkaus ei käy kaikille

Rintasyövän hoitona on nykyään rinnan säästävä leikkaus aina potilaan niin toivoessa, ellei sille ole esteitä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rintasyopa1pixmac.jpg
Rintasyövän hoitona on nykyään rinnan säästävä leikkaus aina potilaan niin toivoessa, ellei sille ole esteitä. Henkiin jäämisen kannalta säästävä leikkaus on yhtä turvallinen kuin rinnan poisto, mutta uusiin toimen­piteisiin voidaan joutua.

Äskettäin JAMAssa julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa 1 459:stä säästävässä rintasyöpäleikkauksessa olleesta naisesta 12 % joutui myöhemmin rinnanpoistoon ja lisäksi 26 %:lta rintaa jouduttiin leikkaamaan ­uudelleen.

– Tavallinen syy uusintaleikkaukseen on se, että alkuperäisen leikkauksen tervekudosmarginaali ei ole puhdas, sanoo osastonylilääkäri Marjut Leidenius HYKS:n kirurgian klinikasta.

– Joillakin syöpä osoittautuu perinnölliselle rintasyövälle altistavasta geenimutaatiosta johtuvaksi, ja rinta tai useimmiten molemmat poistetaan. Säästävästi leikatun rinnan syöpä voi myös uusia, joskin uusiutumien määrä on vähentynyt huomattavasti vuosien saatossa liitännäis­hoito­jen ja laadukkaamman ­kirurgian ansiosta.

Nuorille rinnanpoisto herkemmin

Säästävää leikkausta harkittaessa arvioidaan uusiutumisriski. Se ­vaihtelee mm. iän ja syöpätyypin mukaan. Esimerkiksi runsaasti hajanaista in situ -karsinoomaa sisältävä rinta on yleensä aiheellista poistaa.

– Nuorille potilaille molemmin­puolinen rinnanpoisto voi olla turvallisin vaihtoehto. Kun jäljellä oleva elinikä on pitempi, uusiutumisriski on suurempi ja syöpä voi tulla myös toiseen rintaan. Nuorilla tavataan myös useammin syöpätyyppejä, jotka uusiutuvat herkästi, toteaa Leidenius.

Rintasyöpään liittyy usein satelliittipesäkkeitä, jotka saattavat jäädä rintaan säästävän leikkauksen jälkeen ja johtaa taudin uusiutumiseen. Uusiutumisriskin vähentämiseksi säästävän leikkauksen jälkeen annetaan sädehoito. Jos sädehoito ei ole mahdollinen, voidaan päätyä rinnanpoistoon. Huonokuntoisille vanhus­potilaille sädehoito voi olla liian ­raskasta; tosin sen hyöty näille potilaille on muutenkin varsin vähäinen.

– Myös rintoja suurentavat implantit voivat estää sädehoidon, sillä niistä tulee paljon komplikaatioita. Jos taas implantti poistetaan, rinnasta ei usein jää jäljelle paljonkaan säästävän leikkauksen jälkeen ja esteettinen tulos on huono, sanoo Leidenius.

Syövän hoidon kannalta rinnan säästäminen ei tuo etua, vaan kyse on elämänlaadusta, ja siksi säästävän leikkauksen esteettisen tuloksen on oltava vähintäänkin kohtalainen. Tähän taas vaikuttavat mm. kasvaimen sijainti ja koko suhteessa rinnan kokoon.

Trendejä, arvoja ja muoti-ilmiöitä

Leikkaustavan trendejä on Leideniuksen mukaan vaikea arvioida, sillä potilas­kunta muuttuu koko ajan. Seulonnan ansiosta syövät todetaan varhemmin ja säästävä leikkaus on näin useammin mahdollinen. Vanhemmatkin potilaat toivovat nykyään rinnan säästämistä.

– Potilaan arvot ratkaisevat paljon. Rinta lähtee helpommin, jos matka päivittäiseen sädehoitoon on pitkä, ja muut asiat kuin säästetty rinta, kuten lastenlasten hoitaminen, ovat tärkeämpiä elämänlaadun kannalta. Myös kirurgien asenteet voivat vaikuttaa.

Leikkauksen valinnassa on jopa muoti-ilmiöitä. Viime kuussa New Yorkissa Memorial Sloan-Ketteringin syöpäsairaalassa vieraillut Leidenius kuuli, että siellä potilaiden keskuudessa molemminpuolinen rinnanpoisto on nykyään muotia. Joskus säästävään leikkaukseen tulossa ollut potilas haluaakin rinnanpoiston tavattuaan tukiryhmässä toisia, joille se on tehty.

Marianne Jansson
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030