Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2018 vsk 73 s. 1184 - 1185

Siipiä kannattaa kokeilla opiskeluaikana

Anita Kinnunen työskenteli viime kesän Ghanassa, tänä vuonna hän suuntaa Vaasaan.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

– Hain tämän vuoden kesätyöpaikkaa vuosi sitten keväällä. Kesätöitä haetaan yhä aiemmin ja aiemmin, kolmannen vuoden opiskelija Anita Kinnunen kertoo.

Kuvituskuva 2

Anita Kinnunen työskenteli viime kesänä ghanalaisen aluesairaalan yleiskirurgian sekä naistentautien ja synnytysten osastoilla.

Kuvituskuva 3

Anita Kinnunen työskenteli viime kesänä ghanalaisen aluesairaalan yleiskirurgian sekä naistentautien ja synnytysten osastoilla.

Kuvituskuva 4

Anita Kinnunen työskenteli viime kesänä ghanalaisen aluesairaalan yleiskirurgian sekä naistentautien ja synnytysten osastoilla.

Päämäärätietoisuus. Sana kuvaa hyvin kolmannen vuoden medisiinaria Anita Kinnusta. Tarton yliopistossa opiskeleva Kinnunen on miettinyt tarkkaan, mitä haluaa kesätöiltä. Viime kesänä hän työskenteli Ghanassa Koforidua-nimisen kaupungin aluesairaalassa yleiskirurgian sekä naistentautien ja synnytysten osastoilla. Mutta miksi mennä "merta edemmäs kalaan"?

– Taustalla on ollut ajatus, että mihin päädyn "isona". Minua kiinnostaa ulkomailla työskentely valmistuttuani. Tuskin työskentelen ulkomailla pysyvästi, mutta ainakin pätkissä, Kinnunen raottaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Kinnusen mukaan opiskeluaikana siipien kokeilu on huomattavasti helpompaa kuin valmistumisen jälkeen.

– Halusin kokeilla, pärjäänkö ympäristössä, johon tulevaisuudessa haluaisin töihin.

Kehitysmaan aluesairaalassa työskentely oli avartavaa. Niukoilla resursseilla tehtiin välillä ihmeitä.

– Lääketiede on ihan samaa kuin täälläkin, mutta siellä tehdään vähällä ajalla ja vähemmillä resursseilla samoja asioita soveltaen.

Kinnunen kertoo, että Afrikassa tuntuma ulkomailla ja kehitysmaiden oloissa työskentelystä vahvistui. Tänä kesänä hän ei kuitenkaan suuntaa Afrikkaan, vaan koto-Suomeen. Hän on miettinyt itselleen työpaikan, jonka kokee opettavaiseksi.

– Aloitan elokuussa kesätyöt Vaasan keskussairaalan akuutissa. Olin kuullut sieltä paljon hyvää. Samalla minua kiinnostaa turvallinen ympäristö treenata ruotsin kieltä. Kieleen on oltava hyvä tuntuma, jos haluaa joskus pystyä hoitamaan potilaita vieraalla kielellä.

Kinnusen mukaan Vaasassa saa tukea tarvittaessa ja kynnys kielen käytölle on matala.

Kesätöitä pitää hakea liian aikaisin

Kinnunen työskentelee amanuenssina erikoistuvan lääkärin kanssa. Työtä potilaiden parissa tehdään vain päivisin. Vaasa ei ole Kinnuselle tuntematon paikka, koska hän työskenteli tammikuun siellä patologian osastolla. Yllättävää on, että tuo työpesti varmistui huomattavasti myöhemmin kuin kesäpesti.

– Hain tämän vuoden kesätyöpaikkaa vuosi sitten keväällä. Kesätöitä haetaan yhä aiemmin ja aiemmin. Mielestäni systeemi on huono ja kummallinen, hän ihmettelee.

Lue myös

Kinnunen ei ole hakenut ensi vuoden kesätöitä vielä, koska orientoituminen näin aikaisessa vaiheessa on hankalaa. Tiettyjen kurssien suorittaminen ei tee vielä osaajaa.

– Enhän voi vielä tietää ensi vuoden osaamistasoani. Kuluvan vuoden työkokemus lisää tietotaitoani varmasti, joten tässä vaiheessa on aika vaikea mennä lupaamaan, mihin ensi kesänä voi ryhtyä.

– On helppoa luvata, että on suorittanut kyseisen klinikan kurssin työsuhteen alkuun mennessä, mutta minusta on parasta olla kartalla omasta tasostaan, ennen kuin markkinoi itseään uudelle työnantajalle.

Kinnunen kaipaa muutosta kesätyöhakuprosessiin.

– Ennen kuin haetaan seuraavalle kesälle töitä, pitäisi suoriutua sen kesän töistä. Tärkeintä on oppiminen. Sen pitäisi maksimoitua kesätöiden aikana. Nyt paikat menevät jakoon liian aikaisin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030