• Tuomas Keränen

Sote ei ole Ivalossa kirosana, mutta melkein

Sote ei ole Ivalossa kirosana, mutta melkein Kuva 1 / 1

OUTI LIISANANTTI: "Kaikki kehittäminen ja hankinnat ovat tällä hetkellä jäissä, koska kuntapoliitikot eivät halua tehdä päätöksiä ennen sotea. Vain välttämätön hankitaan.

Suuri pelko on, että toiminta muuttuu maakunnan myötä hyvin Rovaniemi-keskeiseksi. Maakunnan liikelaitos arvioi Ivalon tarpeet varmaan hyvin toiselta kantilta kuin me. Jossain vaiheessa kuntapäättäjät kartoittivat tilannetta kunnan sote-toiminnan yksityistämisestä/yhteisomisteisesta firmasta, mutta ne suunnitelmat lienee nyt haudattu, kun lääkäritoimi ilmaisi vastalauseensa.

Ihmisillä on huoli, että jossain vaiheessa palkat tippuvat, jos soten myötä pitää säästää kolme miljardia. Säästöt kohdistuvat sadan prosentin varmuudella perusterveydenhuoltoon, koska kalliista erikoissairaanhoidosta on hankala säästää. Luultavasti osa kunnan omista erikoissairaanhoidon toiminnoista lakkautetaan sekä monet toimivat ostopalvelut loppuvat.

Sote ja maakunta huolestuttavat, koska kaikki on epävarmaa ja keskeneräistä. Haluaisimme kiinnittää erityisesti huomioita etäisyyksiin ja Ivalon terveyskeskuksen poikkeuslupaan liittyen 24/7-päivystykseen. Poikkeuslupa on voimassa vuoden 2020 loppuun. Toivomme, että voisimme jatkaa 24/7-päivystystä jatkossakin. Ivalon terveyskeskuksen päivystys palvelee myös Utsjokea. Nuorgamista on matkaa Rovaniemelle 500 kilometriä.

Perustyö Ivalossa tuskin muuttuu soten myötä juurikaan kunnan pienen väestömäärän ja pitkien etäisyyksien vuoksi. Todennäköisesti yksityisen terveydenhuollon mielenkiinto suuntautuu enemmän isompiin kaupunkeihin, vaikka Ivalo onkin kasvava ja kehittyvä kunta matkailun lisääntymisen vuoksi.

Muutosta tarvitaan silti, koska nykyjärjestelmä on kallis ja väestö ikääntyy. Ennaltaehkäisyyn tulee satsata vielä paljon enemmän. Sote ei ole kirosana, mutta aika lähellä sitä. Mielenkiinnolla odotamme tulevaa ja pyrimme ymmärtämään, missä mennään, vaikka haastavaa se on. Sitä ennen toiminta jatkuu ja hyvä tunnelma kahvipöydässä säilyy."

Johtava lääkäri Outi Liisanantti työskentelee Ivalon terveyskeskuksessa, joka palvelee Suomen pinta-alaltaan suurimman kunnan, Inarin asukkaita.

Lisää aiheesta

Verkkouutiset jäävät kesätauolle
Högklassig forskning ger god vård i framtiden
Terveysalan innovaattorit koolla

Kirjoittajat
Tuomas Keränen
tuomas.keränen@laakarilehti.fi

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.