Ajan­kohtai­sta

Soteen sisältöä 180 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti uusista hyvinvointialueiden Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valtionavustuksista.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa hyvinvointialueille 140,9 miljoonaa euroa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman täydentävän valtionavustushaun kautta.

Ohjelma liittyy sote-uudistuksen sisällölliseen muutokseen. Siinä kehitetään tulevien hyvinvointialueiden perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa.

Summasta 21 miljoonaa euroa on tarkoitettu lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan.

Haku oli elo-lokakuussa. Hakemukset saatiin kaikilta hyvinvointialueilta. Suurimmat summat saivat sote-palveluistaan uudistuksen jälkeenkin itse vastaava Helsinki (13,1 miljoonaa euroa), Pirkanmaa (11,9 miljoonaa euroa) ja Varsinais-Suomi (11,2 miljoonaa euroa).

Avustuksia mielenterveyteen ja iäkkäiden kotipalveluihin

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö jakaa 11,9 miljoonaa euroa viidelle yliopistosairaalan sairaanhoitopiirille Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman erillisen valtionavustushaun kautta.

Lue myös

Avustusten on määrä vahvistamaa alueellista kehittämistä ja koordinaatiota koskien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ja ylläpitoa sekä lasten ja nuorten vaativien palveluiden osaamis- ja tukikeskuksia (OT-keskus). Rahoitus täydentää Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan ohjattua mielenterveysstrategian rahoitusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa jokaiselle hyvinvointialueelle valtionavustusta myös iäkkäiden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämiseen. Avustusta myönnetään yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030