Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2017 vsk 72 s. 568 - 569

TAYS ei halua luopua Päijät-Hämeestä

STM esittää, että Päijät-Häme siirtyisi HYKS:n erityisvastuualueelle vuoden 2018 alussa.

Virpi Ekholm
Kuvituskuva 1

Päijät-Hämeen hyvinvointi-yhtymään kuuluu yhteensä 12 kuntaa. Ne kaikki kannattavat siirtoa HYKS-ervaan.

Päijät-Hämeen siirto TAYS:n erityisvastuualueelta HYKS-alueelle on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin takajaloilleen.

Sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan STM:n valmistelema esitys tarkoittaisi merkittävää resurssien keskittämistä Uudenmaan alueelle. HYKS-erva kattaisi jatkossa 39 prosenttia koko maan väkiluvusta, kun neljälle muulle alueelle jäisi kullekin 14–16 prosenttia väestöstä.

– Erityistason yhteistyötä ollaan nyt merkittävästi keskittämässä Etelä-Suomeen. Herää kysymys, onko maan hallituksella tarkoitus tällä tavalla keskittää toimintoja ja onko se tarkoituksenmukaista, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

TAYS tuottaa tänä vuonna Päijät-Hämeen keskussairaalalle vaativaa erikoissairaanhoitoa lähes 15 miljoonan euron arvosta. Ihalaisen mukaan siirto tarkoittaisi, että tästä merkittävä osa suuntautuisi jatkossa HYKS:aan.

TAYS:ssa on meneillään mittavat rakennushankkeet sairaala-alueen uudistamiseksi. Ihalaisen mukaan Päijät-Hämeen mahdollisella lähdöllä ei kuitenkaan ole merkitystä investointien kannalta.

– Investoinnit perustuvat lähinnä oman alueen tarpeisiin, eli väestönkasvuun Pirkanmaalla. Toisaalta sote-uudistuksen myötä niin meille kuin muillekin yliopistosairaaloille siirtyy jossain määrin toimintaa, jota nyt tehdään keskussairaaloissa, hän kuvailee.

TAYS:n erva-alue kutistui hieman jo 2013, kun Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi TYKS:n alueeseen. Ihalaisen mukaan siirron vaikutukset potilasmääriin ovat kuitenkin jääneet ennakoitua vähäisemmiksi.

– Tampere tulee kuitenkin Vaasasta lähtiessä vastaan ennen Turkua, hän huomauttaa.

Lahden alueen kunnat toivovat erva-siirtoa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan Päijät-Hämeen kunnista vain kaksi, Lahti ja Kärkölä, toivovat siirtoa HYKS:n erva-alueeseen. Muutosjohtaja Jouko Isolauri Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä kuitenkin kiistää tämän tiedon.

– Viime syksynä, kun maakunta- ja järjestämislaista oli lausuntokierros, siinä kysyttiin myös tätä aluekysymystä. Silloin kaikki alueen kunnat ilmoittivat olevansa eteläisen alueen, eli HYKS-ervan kannalla, Isolauri oikaisee.

Päijät-Hämeen siirto HYKS-ervaan on ollut vireillä jo vuodesta 2013, jolloin alueen kunnat, maakuntaliitto ja sote-kuntayhtymä tekivät asiasta esityksen STM:lle. Isolauri myöntää, että kunnilta on saatu sen jälkeen asiasta vaihtelevia lausuntoja, mutta viime syksyn lausuntokierroksella siirtoa toivottiin jälleen yksimielisesti.

Miksi kunnat haluavat vaihtaa?

Miksi alueen kunnat sitten haluavat vaihtaa eteläiseen yhteistyöalueeseen? Isolaurin mukaan syynä on alueen yleinen suuntautuminen pääkaupunkiseudulle.

Lue myös

– Työssäkäynnin, asioinnin ja elinkeinoelämän kannalta suunta on ilman muuta pääkaupunkiseutu eikä Tampere. Yhteydet sinne ovat paljon nopeammat, hän toteaa.

Isolauri korostaa, että kyseessä ei ole tyytymättömyyden ilmaisu TAYS:n palveluja kohtaan. Päinvastoin, yhteistyö esimerkiksi syövän hoidossa on ollut hyvää ja tuloksellista.

– Ei tässä sellaista kokemusta ole, että Tampere olisi hoitanut asiat jotenkin huonosti. Mutta sellainen ajatus, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus tietää parhaiten, mikä on parasta tämän alueen potilaille ja kunnille, on minusta aika outo, hän napauttaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on suhtautunut Päijät-Hämeen erva-siirtoon myönteisesti. Isolaurin mukaan neuvottelut HUS:n kanssa ovat juuri alkamassa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään kuuluu yhteensä 12 kuntaa. Ne kaikki kannattavat siirtoa HYKS-ervaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030