Ajan­kohtai­sta

Toimiva hoitopolku tarvitaan krooniseen väsymysoireyhtymään

Valviran mukaan krooniseen väsymysoireyhtymään tulisi luoda toimiva, perusterveydenhuoltoon ja omalääkäriin tukeutuva hoitopolku.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Valvira toteaa, että Suomessa ei toistaiseksi ole yhtenäistä linjausta kroonista väsymysoireyhtymää (CFS) sairastavien potilaiden hoitamiseksi ja diagnosoimiseksi. Tarkempaa ohjeistusta kuitenkin tarvitaan.

Valviran mukaan potilaat jakavat tietoa sosiaalisessa mediassa ja voivat altistua kokeellisille ja mahdollisesti haittavaikutuksia aiheuttaville hoidoille asianmukaisen tiedon puuttuessa. Kansainvälisesti on laadittu runsaasti ohjeistusta kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon, vaikka taudista on olemassa vähän näyttöön perustuvaa tietoa.

Suomessa tulisi luoda kroonista väsymysoireyhtymää sairastaville toimiva, perusterveydenhuoltoon ja omalääkäriin tukeutuva hoitopolku hoidon linjaamisen ohella. Hoitomuotojen, joiden tehosta on näyttöä (fyysisen harjoittelun lisääminen ja kognitiivis-behavioraalinen terapia), saatavuus tulisi varmistaa koko maassa. Osa potilaista ei saa nyt tarvitsemaansa hoitoa.

Yhden lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta rajoitettu

Valvira on rajoittanut tähän mennessä yhden lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon liittyen. Valvira teki ammattioikeudenrajoittamispäätöksen potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Lue myös

Lääkäri oli aloittanut potilailleen sellaisia kokeellisia hoitoja, jotka eivät ole yleisesti hyväksyttyjä ja lääketieteellisesti riittävän perusteltuja ja jotka vaaransivat potilasturvallisuutta. Potilaiden hoidossa oli myös käytetty lääkeaineita, joiden käyttöaiheisiin krooninen väsymysoireyhtymä ei kuulu, mutta joilla voi olla vakavia haittavaikutuksia.

Diagnosointi on haastavaa

Kroonisen väsymysoireyhtymän keskeinen oire on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys, joka heikentää potilaan toimintakykyä merkittävästi.

Oireyhtymän diagnosointi on haastavaa, sillä mitkään oireet eivät ole tunnusomaisia vain sille. Diagnoosi tehdään haastattelutietojen ja muiden sairauksien poissulun perusteella.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030