Trehaloosi kivistää sienten syöjää

Sienisesonki nostaa esiin trehaloosi-intoleranssin.

Trehaloosi kivistää sienten syöjää Kuva 1 / 1

Turvallisiksikin luokitellut sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja, jos niiden sisältämä sienisokeri, trehaloosi, ei pilkkoudu elimistössä. Trehaloosi-intoleranssin oireet ovat yleensä vatsaoireita: ilmavaivoja, ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Oireet alkavat parin tunnin kuluessa sienten syömisestä ja häviävät itsestään parissa päivässä.

Trehaloosia hajottaa ohutsuolessa trehalaasi-entsyymi, ja vatsavaivojen arvellaan liittyvän entsyymin vähäisyyteen, ei puutteeseen. Ilmiön yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta trehaloosi-intoleranssia arvioidaan esiintyvän vähemmän kuin laktoosi-intoleranssia.

Sienisokerin imeytymishäiriön hoitona on sieniruokien välttäminen. Oireiluun saattaa vaikuttaa myös ruoanvalmistustapa, sillä sienisokerin suhteellinen osuus kasvaa, kun sienistä poistuu vettä esimerkiksi ryöpättäessä ja paistettaessa.

Suomalaisten sienten trehaloosipitoisuudet vaihtelevat siten, että tuoreissa sienissä trehaloosia on 0,3–16,8 g/kg ja ruoaksi valmistetuissa sienissä 0,5–38,1 g/kg. Sieniaterian trehaloosipitoisuus voi olla noin 1,5–6 grammaa. Sienisokeria on tavallista enemmän muun muassa herkkutatissa, kantarellissa ja orakkaissa.

Trehaloosi-intoleranssi voidaan diagnosoida laktoosirasituskokeen tapaan tehtävällä trehaloosirasituskokeella. Luotettavimmin diagnoosi tehdään määrittämällä uloshengitysilman vety- ja metaanipitoisuuksien kasvu trehaloosin annon jälkeen. ”Tämä yhdistettynä kokeen jälkeisiin vatsavaivoihin oikeuttaa tekemään trehaloosi-intoleranssidiagnoosin”, kirjoitti asiaa tutkinut LKT Heikki Arola Duodecim-lehdessä vuonna 1999.

Jaana Ahlblad

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi