Trehaloosi kivistää sienten syöjää

Sienisesonki nostaa esiin trehaloosi-intoleranssin.

Trehaloosi kivistää sienten syöjää Kuva 1 / 1

Turvallisiksikin luokitellut sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja, jos niiden sisältämä sienisokeri, trehaloosi, ei pilkkoudu elimistössä. Trehaloosi-intoleranssin oireet ovat yleensä vatsaoireita: ilmavaivoja, ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Oireet alkavat parin tunnin kuluessa sienten syömisestä ja häviävät itsestään parissa päivässä.

Trehaloosia hajottaa ohutsuolessa trehalaasi-entsyymi, ja vatsavaivojen arvellaan liittyvän entsyymin vähäisyyteen, ei puutteeseen. Ilmiön yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta trehaloosi-intoleranssia arvioidaan esiintyvän vähemmän kuin laktoosi-intoleranssia.

Sienisokerin imeytymishäiriön hoitona on sieniruokien välttäminen. Oireiluun saattaa vaikuttaa myös ruoanvalmistustapa, sillä sienisokerin suhteellinen osuus kasvaa, kun sienistä poistuu vettä esimerkiksi ryöpättäessä ja paistettaessa.

Suomalaisten sienten trehaloosipitoisuudet vaihtelevat siten, että tuoreissa sienissä trehaloosia on 0,3–16,8 g/kg ja ruoaksi valmistetuissa sienissä 0,5–38,1 g/kg. Sieniaterian trehaloosipitoisuus voi olla noin 1,5–6 grammaa. Sienisokeria on tavallista enemmän muun muassa herkkutatissa, kantarellissa ja orakkaissa.

Trehaloosi-intoleranssi voidaan diagnosoida laktoosirasituskokeen tapaan tehtävällä trehaloosirasituskokeella. Luotettavimmin diagnoosi tehdään määrittämällä uloshengitysilman vety- ja metaanipitoisuuksien kasvu trehaloosin annon jälkeen. ”Tämä yhdistettynä kokeen jälkeisiin vatsavaivoihin oikeuttaa tekemään trehaloosi-intoleranssidiagnoosin”, kirjoitti asiaa tutkinut LKT Heikki Arola Duodecim-lehdessä vuonna 1999.

Jaana Ahlblad

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.