Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2017 vsk 72 s. 1273

Tulkitsevatko apteekit liian tiukasti e-reseptipakkoa?

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Kollegaa askarruttaa, toimiko apteekki väärin kieltäytyessään toimittamasta hänelle unilääkettä. Lääkäri oli kirjoittanut vieraalla paikkakunnalla ollessaan itselleen unilääkereseptin, koska ei saanut unta flunssan takia. Unilääkereseptiä ei hyväksytty paikkakunnan apteekissa. Torjutuksi tulivat myös puhelinresepti ja pro auctore -resepti. Lääkäriä ohjeistettiin hakemaan apua unettomuuteen terveyskeskuksen päivystyksestä tai ajamaan kotiin oman Kelaimen ääreen.

Oltiinko apteekissa liian tiukkoja e-reseptipakon suhteen, Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski?

– Ei apteekeilla varmaan ole syytä tulkita liian tiukasti lakia. Apteekissa pitäisi hyväksyä lääkärin itselleen kirjoittama paperinen lääkemääräys, jos lääkehoidon tarve on kiireellinen tai kun lääkäri ei pysty käyttämään Kelainta teknisen vian vuoksi. Pro auctore -lääkemääräyksellä hankitaan ammatinharjoittamisen yhteydessä tarvittavia lääkkeitä. Nämä tehdään jatkossakin paperilla.

– On hyvä huomioida sekin, että puhelinreseptiä voi käyttää vain rajoitetusti väärinkäyttöön soveltuvien lääkkeiden määräämisessä.

Eli apteekki menetteli tässä tapauksessa aivan oikein?

– Kyllä. Laki on tässä suhteessa varsin tiukka, ja apteekkienkin tulee noudattaa lakia.

Lue myös

Mitä lääkärin olisi pitänyt tehdä toisin?

– Jos haluaa kirjoittaa reseptejä mökillä, sitten pitäisi olla tietotekniset valmiudet Kelaimen käyttämiseen. On tärkeää, että lakia noudatetaan, vaikka se kyllä selkeästi hankaloittaa lääkkeen määräämistä tietyissä tilanteissa.

Vuorenkoski jatkaa, että viranomaiset tulevat seuraamaan paperisten lääkemääräysten käyttöä ja tarvittaessa puuttuvat väärinkäytöksiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030