Ajan­kohtai­sta

USA:n puolustusministeriöltä apuraha Helsingin yliopiston ALS-tutkimukselle

ALS-taudin hoitoon toivotaan apua harvinaislääkestatuksen saaneesta CDNF:stä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

CDNF (Cerebral Dopamine Neurotrophic Factor) on Helsingin yliopiston Biotekniikan Instituutin professori Mart Saarman löytämä hermosoluja suojaava kasvutekijä, jonka Herantin Pharma on patentoinut kansainvälisesti. Lääke on edennyt potilaskoevaiheeseen Parkinsonin taudissa, ja sen tehoa tutkitaan ALS-tautimalleissa. Tällä hetkellä rilutsoli on ainoa ALS-taudin kulkuun vaikuttava lääke, jolla on vähäistä tehoa taudin hidastamisessa.

Saarman ja dosentti Merja Voutilaisen johtamassa, vielä julkaisemattomassa tutkimuksessa CDNF on todettu lupaavaksi lääkekandidaatiksi. Eläinmalleissa CDNF:n on todettu pidentävän ALS-tautia sairastavien hiirten elinaikaa ja helpottavan oireita.

– Jo kerta-annos CDNF:ää lisää elinaikaa 25 prosenttia, parantaa motorista suoriutumista, suojaa ALS-taudissa tuhoutuvia ja rappeutuvia liikehermosoluja ja hidastaa ALS-oireiden ilmaantumista ALS:n geneettisessä hiirimallissa, Voutilainen kertoo tiedotteessa.

USA:n puolustusministeriön apuraha harvinainen

Voutilaisen mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriön myöntämä kaksivuotinen apuraha suomalaiselle tutkimukselle ei ole jokapäiväinen juttu. Vain muutama suomalainen tutkimusryhmä on saanut samalta taholta rahallista tukea.

– Varmaan yksi syy on, että ALS:iin ei ole olemassa lääkettä, joka parantaisi sairautta. CDNF on osoittautunut prekliinisissä kokeissa tehokkaimmaksi ALS-taudin lääkkeeksi, mitä on aiemmin nähty. Lisäksi Yhdysvalloissa on paljon veteraaneja, joilla on ALS tai muita neurologisia sairauksia. Puolustusministeriö tukee laajalti tällaista tutkimusta ja sitä, että löytyisi uusia lääkkeitä.

Lue myös

Puolustusministeriöltä saatu 520 000 dollarin apuraha tulee tukemaan ALS-hoidon laajempaa prekliinistä tutkimusvaihetta. Kliinisiin kokeisiin ALS-potilaille uusi lääke halutaan saada 3–5 vuoden sisällä.

– CDNF:lle on myönnetty harvinaislääkestatus, mikä nopeuttaa uuden lääkkeen kehitysprosessia.

Helsingin yliopiston tutkijoiden lisäksi tutkimuksessa on mukana professori Michael Sendtner Würzburgin yliopistosta ja Dr. Brandon Harvey, National Institute on Drug Abuse -tutkimuslaitoksesta. Hanketta tukee myös Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Suomen Akatemia.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030