Lehti 49-50: Ajan­kohtai­sta 49-50/2005 vsk 60 s. 5085

Uudet elvytyssuositukset korostavat paineluelvytyksen merkitystä Peruselvytyksen suhde on nyt 30 painelua ja 2 puhallusta

Heli Mikkola

Kansainväliset elvytyssuositukset ovat uudistuneet. Marraskuun lopussa julkaistuissa uusissa suosituksissa korostetaan mahdollisimman keskeytyksettömän paineluelvytyksen merkitystä. Tähän päästään peruselvytyksessä 30 painalluksen ja kahden puhalluksen suhteella. Aiemmin suhde oli 15:2.

- Muutos on radikaalein mitä elvytysohjeistossa on tehty yli kymmeneen vuoteen, toteaa apulaisylilääkäri Markku Kuisma Husin Helsingin ensihoitoyksiköstä.

Kuisman mukaan uudistus parantaa sydämenpysähdyspotilaista nimenomaan kammiovärinäpotilaiden selviytymismahdollisuuksia.

- Paineluelvytyksen korostaminen parantaa kammiovärinärytmin defibrilloitavuutta. Tavoitteena on saada sydän käyntiin varhaisemmassa vaiheessa kuin nykyisillä ohjeilla. Mitä varhaisemmassa vaiheessa sydän saadaan käyntiin, sitä enemmän se luonnollisesti vaikuttaa potilaan, ja nimenomaan potilaan aivojen, selviytymiseen ja neurologisen toimintakyvyn palaamiseen, Markku Kuisma toteaa.

Peruselvytystä heti defibrilloinin jälkeen

Elvytysrytmin lisäksi lääkärin kannalta olennaista on kerralla annettavien defibrillaatioiskujen määrän vähentäminen aiemmasta maksimissaan kolmesta yhteen.

- Yksittäisen defibrillaatioiskun jälkeen uusissa ohjeissa suositellaan välitöntä kahden minuutin peruselvytysjaksoa, ilman että tunnustellaan pulssia tai tarkistetaan rytmiä. Aiempien ohjeiden mukaan ensin katsottiin rytmi monitorista ja tunnusteltiin kaulalta pulssi, ja kello kävi. Nyt on todettu, että defibrillaatioiskun jälkeisillä sekunneilla voi olla suuri merkitys sydämen toiminnan käynnistymisen ja potilaan selviämisen kannalta, Markku Kuisma sanoo.

Uusissa suosituksissa lasten ja aikuisten elvytysohjeet lähenevät toisiaan, silloin kun elvyttäjänä on maallikko. Kuisman mukaan tutkimuksissa on havaittu, että maallikkojen on vaikea muistaa erilaisia ohjeita.

- Nyt elvytysrytmi 30:2 pätee aikuisiin ja lapsiin, mutta terveydenhuollon ammattilaisille opetetaan lasten elvytykseen rytmi 15:2.

Lisäksi suosituksissa käsitellään jäähdytyshoidon käyttöä kammiovärinästä elvytetyn potilaan jälkihoidossa ja annetaan suosituksia jo hoitolaitoksissa olevien potilaiden sydämenpysähdyksien ehkäisemiseksi.

Käypä hoito -suositus päivitetään

Alan kansainvälisen kattojärjestön, International Liaison Committee on Resuscitationin, hyväksymä konsensuslausuma julkaistiin Circulation- ja Resuscitation-lehdissä (Circulation 2005;122:Issue 22, Suppl; Resuscitation 2005;67: Suppl 1,S1-S190). European Resuscitation Councilin suositukset ovat ladattavissa osoitteesta www.erc.edu.

Lue myös

Suomessa muutokset johtavat Käypä hoito -suositusten päivittämiseen. Käypä hoito -työryhmässä mukana olevan Kuisman arvion mukaan suomalaisohje päivitetään kevään aikana.

- Kansainvälinen ohje on monessa kohdassa valitettavasti tulkinnanvarainen, ja joudumme miettimään, miten se päivitetään Suomen oloihin.

Kuisma arvioi, että Helsingin ensihoidossa uusi ohje on saatu koulutetuksi henkilökunnalle huhtikuun loppuun mennessä. Valtakunnallisesti tähän kulunee puolesta vuodesta vuoteen.

BMJ:ssä julkaistussa aihetta käsitelleessä artikkelissa (BMJ 2005;331:1281-2) muistutetaan, että edelleen jopa uudessa suosituksessa on kohtia, joiden taustalla oleva tieto on epävarmaa. On hyväksyttävä, että kaikki hoidot eivät perustu vahvaan näyttöön. Tämän pitäisi lisätä motivaatiota tutkimukseen - kunhan voidaan sopia siitä, kuinka ratkaistaan ongelmat, jotka liittyvät potilaisiin, jotka eivät itse kykene antamaan suostumustaan, lehti toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030