Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2007 vsk 62 s. 1221

Valtakunnallisia käytäntöjä kaivataan perheväkivaltaa kokeneiden auttamiseen

Ulla Toikkanen

- Tarvitaan valtakunnallisia käytäntöjä siihen, kuinka lapsia ja nuoria suojataan väkivallalta ja miten perheväkivaltaa kokeneita lapsia autetaan. On olemassa paljon tietoa siitä, kuinka väkivallan uhreja voidaan auttaa, mutta eri asia on se, toteutuvatko toimintatavat käytännössä eri puolilla Suomea, totesi YTT, psykologi Inkeri Eskonen Sastamalan perheneuvolasta Tampereen yliopiston seminaarissa.

Lääninhallitusten tehtävä on ohjata kuntia tässä työssä ja tavoitteena on se, että asuinpaikasta riippumatta jokaisella, joka kohtaa omassa elämässään väkivaltaa, olisi mahdollisuus saada apua.

Eskosen mielestä lapsiperheiden hyvinvointipalveluihin resursoidaan tällä hetkellä aivan liian vähän.

- Monet lapsiperheet ovat todella tiukoilla. Jos perheitä tuettaisiin nykyistä enemmän, myös perheväkivaltaa voitaisiin ehkäistä.

Inkeri Eskosen mukaan koulujen turvallisuuskasvatus on hyvää väkivallan ehkäisyä.

- Lapsille opetetaan, kuinka toisia ihmisiä saa kohdella ja kuinka lapsi itse voi toimia, jos häntä kohdellaan väärin.

Perheväkivallan tunnistaminen on haaste lääkäreille

Usein perheväkivalta on jatkunut jo pitkään, kun väkivallan uhri hakee apua. Väkivalta tulee helpommin ilmi, jos terveydenhuollon ammattilaiset uskaltavat keskustella ja kysyä väkivallasta. Joskus vastaanotolla oleva potilas ei puhu väkivallasta heti, mutta kysyminen voi auttaa potilasta kertomaan väkivallasta joskus myöhemmin.

- On tärkeää, että lääkärit tunnistavat perheväkivallan vastaanotolla. Yhteistyö lastensuojelun kanssa on olennaista, Eskonen tähdensi.

Lue myös

Lapset saattavat kertoa kokemastaan väkivallasta päiväkodissa tai koulussa. Eskosen mukaan on tärkeää, että lapselle annetaan positiivista palautetta siitä, että hän on kertonut asiasta.

- Lapselle pitää korostaa, että väkivalta on väärin, se ei ole lapsen syytä ja hänellä on oikeus saada apua. Auttamistyössä on tärkeää, että käydään läpi lapsen tunteita ja kokemuksia siitä, kuinka hän on toiminut väkivaltatilanteissa. Lapselle pitää myös kertoa, miten hän voi vastedes toimia, jos joutuu samanlaisiin tilanteisiin.

Inkeri Eskonen kertoi, että lasten kanssa työskenneltäessä on aina otettava myös vanhemmat, toinen vanhemmista tai joku muu lapselle tärkeä henkilö mukaan.

- Lapselle on välitettävä viesti, että vaikeista kokemuksista voi selviytyä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030