Ajan­kohtai­sta

Vanhusten päivystysleikkauksissa on edelleen iso komplikaatioriski

Perussairaudet ja aliravitsemus lisäävät vatsaelinkirurgiaan liittyvää kuolleisuutta, kertoo väitöstutkimus.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Iäkkäiden potilaiden vatsaelinkirurgisiin päivystystoimenpiteisiin liittyy edelleen merkittävä komplikaatioriski ja kuolleisuus, käy ilmi Mika Ukkosen väitöstutkimuksesta.

Hoidon tulokset olivat samanlaisia kuin 1980–1990-luvuilla, vaikka viime vuosina on tapahtunut teknistä kehitystä muun muassa akuutin hoidon resursoinnissa ja tehohoidon laadussa.

Tutkimuksen mukaan komplikaatioriskiä ja kuolleisuutta lisäävät korkean iän lisäksi vielä merkittävämmin potilaan vaikeat perussairaudet ja aliravitsemus. Infektiot olivat yleisin syy leikkauksien jälkeisiin kuolemiin.

Tutkimuksessa osoitettiin, että vatsaelinkirurgian jälkeiseen vaikeaan verenmyrkytykseen liittyy merkittävä kuolleisuus. Se pysyi sairaalasta kotiutumisen jälkeen korkeana koko vuoden seuranta-ajan. Korkea ikä ja potilaan aiemmat perussairaudet lisäsivät kuolleisuutta. Tehohoidossa käytettävät riskipisteytykset korreloivat hyvin ennusteeseen.

Päivystyksellisesti tehty sappi- ja haimateiden tähystystutkimus osoittautui tehokkaaksi sappitietukoksen sekä sappileikkausten jälkeisten komplikaatioiden hoidossa. Se oli vanhuksilla vähintään yhtä turvallinen toimenpide kuin aikuispopulaatiossakin.

Lue myös

Akuutin sappirakon tulehduksen leikkaustekniikalla ei ollut tilastollisesti merkittävää vaikutusta hoidon tuloksiin. Tähystysleikkauksen läpikäyneiden ennuste oli kuitenkin parempi etenkin silloin, kun potilas on hyvin huonokuntoinen.

LL, KTM Mika Ukkosen väitöskirja Outcome of Emergency Gastrointestinal Procedures in the Elderly (Gastrokirurgisten päivystystoimenpiteiden tulokset iäkkäillä) tarkastetaan 3.2. Tampereen yliopistossa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030