Verenpaineessa vuodenaikavaihtelua
Kohonnutta verenpainetta voi olla talvella vaikeampi saada kuriin kuin kesällä. Syynä voivat olla elämäntapojen erot, mutta myös kylmyys vaikuttaa verenpaineeseen.
Amerikkalaistutkijat arvelevat vuodenaikaeron syyksi sitä, että talvisaikaan liikutaan vähemmän, lihotaan ja ehkä myös syödään enemmän suolaista ruokaa.
Toisaalta kylmän on todettu nostavan verenpainetta, ja verenpaineen on osoitettu olevan korkeampi talvella kuin kesällä. Suomessa väestö altistuu kylmälle suuren osan vuodesta, ja sairastavuus ja kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on kylmänä vuodenaikana suurempi kuin lämpimänä.
Oulun yliopistossa tällä viikolla tarkastettavassa LL Silja Komulaisen väitöstutkimuksessa testattiin kylmälaboratoriossa verenpainelääkkeiden tehoa pohjoissuomalaisia talviolosuhteita vastaavan kylmäaltistuksen aikana. Verenpainelääkkeet laskivat verenpaineen tasoa kylmässä kuten lämpimässäkin, mutta eivät pystyneet estämään kylmän aiheuttamaa verenpaineen nousua, mikä johtuu kylmän aiheuttamasta pintaverenkierron supistumisesta.
Silja Komulainen toteaa, että henkilöiden, jotka altistuvat kylmälle joko työssään tai vapaa-ajallaan, on aiheellista seurata verenpainettaan tavanomaista tiheämmin ja tarkemmin.
Marianne Jansson