Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2005 vsk 60 s. 3352

Vuorotteluvapaasta hyviä kokemuksia

Vuorotteluvapaalla olleet palkansaajat ja heidän sijaisensa tuntevat hyötyneensä selvästi vuorotteluvapaastaan. Myös työnantajien mielestä vuorottelun hyödyt ovat haittoja suuremmat, osoittaa työministeriön Jyväskylän yliopistolta tilaama selvitys.

Vuorotteluvapaalla on ollut noin 91 000 työntekijää vuosina 1996-2004. Vuorotteluvapaat olivat keskimäärin seitsemän kuukauden mittaisia.

Puolet vuorotteluvapaalle lähteneistä työskenteli kunnissa, kolmasosa yrityksissä ja kymmenesosa valtiolla. Yleisimmin vuorotteluvapaalle lähdettiin terveys- ja sosiaalipalveluista, julkisesta hallinnosta, teollisuudesta, kuljetuksista, tietoliikenteestä ja koulutuksesta.

Vuorottelijoista ja heidän sijaisistaan oli naisia 71 prosenttia. Vuorottelijat olivat keskimäärin 43-vuotiaita, sijaiset heitä kymmenen vuotta nuorempia.

Lue myös

Vuorottelun tavoitteena on edistää työssä jaksamista, ja niin vuorotteluvapaalla olleet myös tuntevat tapahtuneen. Vuorotteluvapaalle jäämisen yleisimpiä syitä olivat halu pitää taukoa työelämässä, halu saada lisäaikaa perheelle ja harrastuksille, työpaineet ja stressi, levon tarve ja elämänarvojen uudelleenarviointi.

Rekisteriseurannan mukaan vuorottelu edisti työssä pysymistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030