Ajan­kohtai­sta

WHO varoittaa influenssapandemian uhasta

– Maailmaa uhkaa nyt mitä vakavin mahdollinen influenssapandemian vaara, toteaa Shigeru Omi, Maailman terveysjärjestön, WHO:n, Läntisen Tyynenmeren aluejohtaja.

Hän vaatii Aasian perinteiseen siipikarjan kasvatukseen radikaaleja muutoksia, jotta lintuinfluenssan leviämiseltä ja mahdolliselta uudelta influenssapandemialta vältyttäisiin.

Ho Chi Minh Cityssä Vietnamissa juuri päättynyt kansainvälinen asiantuntijakokous on pohtinut järeämpiä strategioita lintuinfluenssan taltuttamiseksi Aasiassa. Pelko seuraavasta influenssapandemiasta on kasvanut, sillä pandemiat ovat esiintyneet joka 20.–30. vuosi.

– Tämän laskelman mukaan pandemia on jo kovasti myöhässä, Omi toteaa ja muistuttaa, että A-influenssaviruksen H5N1-kanta näyttää nyt voimakkaasti juurtuneen Aasiaan. Se on myös osoittanut muuntautumiskykynsä ja elinvoimansa.

Aasian siipikarjassa riehunut lintuinfluenssaepidemia alkoi tammikuussa 2004. Epidemia on johtanut tähän mennessä 55 ihmistartuntaan ja 42 kuolemaan Kambodzassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Valtaosa kuolemaan johtaneista tartunnoista on rekisteröity Vietnamissa.

Tutkijoiden mukaan pelättyä suoraan ihmisestä toiseen tapahtuvaa tartuntaa ei ole todettu, vaan kyseessä on ollut kontakti A-influenssaviruksen H5N1-kannan infektoimaan kanaan tai ankkaan. Useat ankat toimivat viruksen oireettomina kantajina.

Useassa Aasian kehitysmaassa siipikarjan kasvatus seuraa vuosisatoja vanhoja perinteitä: kanat kulkevat vapaina pihoilla ja kaduilla, ja ankkalaumat kahlaavat riisipelloilla. Läheiset ja toistuvat kontaktit ihmisiin ovat siksi hyvin yleisiä. Myös siipikarjan teurastukseen ja myyntiin liittyy monia epähygienisiä toimenpiteitä, jotka mahdollistavat lintuinfluenssaviruksen tarttumisen ihmiseen. Epidemian taltuttamiseksi kymmeniä miljoonia kanoja on teurastettu.

– Meidän tulisi yhdessä maittemme eläinten ja ihmisten terveydenhuollosta vastaavien viranomaisten kanssa miettiä siipikarjan tuotantoon liittyviä vaarallisia tapoja, jotka synnyttävät riskejä ihmistartunnoille, Shigeru Omi toteaa. n

SEPPO SUOMELA

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030