• Kati Myllymäki

Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti

Kuvituskuva 1

Kati Myllymäki

toiminnanjohtaja

Suomen Lääkäriliitto

Yle teki vastikään uutisen nuorten lääkärien kokemasta kiusaamisesta ja simputuksesta. Uutinen perustui kymmenen nuoren lääkärin haastatteluun. Otos on toki pieni eikä lainkaan edustava, mutta asia on tärkeä.

Koulukiusaaminen, työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä ovat vahvasti esillä julkisuudessa. Jonkun mielestä kyseessä on liioittelu ja mediavouhotus, mutta häirintää kokeneiden mielestä on korkea aika, että ongelmista keskustellaan ja niihin puututaan.

Ne, jotka seuraavat kiusaamista hiljaa sivusta, mahdollistavat asiattoman kohtelun.

Simputusta ei tarvitse niellä hiljaisesti. Eikä edellisten lääkärisukupolvien ongelmia saa siirtää nuoremmille sillä perusteella, että meilläkin oli aikoinaan vaikeaa.

Lääkärit ottavat tällaisista asioista yllättävän harvoin yhteyttä Lääkäriliiton luottamusmiehiin ja lakimiehiin. Eivätkä nämäkään harvat välttämättä halua lähteä omalla nimellään viemään asiaa eteenpäin. Kiusaamisen kohteeksi kun joutuu usein työntekijä, joka on nuorempi, kokemattomampi, alempana hierarkiassa ja kenties määräaikaisella sopimuksella. Pelätään seurauksia.

Työpaikan kulttuuri – työilmapiiri – on keskeisen tärkeä, samoin kuin esimiesten ja johtajien oma käytös. Ne, jotka seuraavat kiusaamista hiljaa sivusta, mahdollistavat asiattoman kohtelun. Ongelmaan, joka on piilossa, on vaikea puuttua.

Työpaikoilla on esimiesten ja johdon lisäksi monia muitakin, jotka voivat auttaa ongelmien selvittelyssä: luottamusmies, työsuojelu, turvallisuuspäällikkö, työterveyshuolto, oma ammattiliitto ja Lääkäriliiton luottamuslääkärit.

Olemme erilaisia, joku herkempi kuin toinen ja huumorintajukin vaihtelee. Hurttia huumoria toki viljellään sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mutta kysymys on kuitenkin asiallisesta, lähimmäisiä kunnioittavasta käytöksestä ja kielenkäytöstä.

Sydämen sivistys, inhimillisyys ja lämpö ovat tarpeen työssämme. Jos kohtelemme työtovereitamme huonosti, puhumme epäkohteliaasti ja töykeästi, niin kyllä koko työilmapiiri muodostuu negatiiviseksi. Ja se näkyy myös potilaille ja omaisille.

Hyvä ammattilainen ei tuo työpaikalleen yksityiselämän murheita, eikä pura omia harmejaan työkavereihin sen enempää kuin potilaisiin. Kun ammatillinen itsetunto on hyvä, ei tarvitse toisten ammattilaisten moittimista oman egonsa pönkittämiseen.

"Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät." Lääkärinvala pohjautuu Hippokrateen valaan sekä Maailman lääkäriliiton Geneven julistukseen. Vala ei ole vanhentunut. Se sopii erinomaisesti huoneentauluksi jokaisella työpaikalla.

Lisää aiheesta

Lääkärikunnan yhtenäisyys kukistaa kiusaajat
Kiusaamisongelmaa on ratkottava avoimesti
Miten kiusaamista pitäisi selvitellä työpaikalla?

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ilmansaasteilla ja kätkytkuolemilla voi olla yhteys

Tutkimuksessa löydettiin yhteys kätkytkuolemien ja pienhiukkasten sekä kätkytkuolemien ja typpidioksidipitoisuuksien välillä.

Ajassa
Sairaanhoitopiiri yhtenäistää psykiatrian henkilökunnan palkat

Harmonisointi tuli tarpeelliseksi kun Turun kaupungin psykiatria yhdistyi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatriaan.

Ajassa
Nerg lupaa kutsua sote-asiantuntijoita jälkipyykille

Tavoitteena todistaa, että mielipiteitä on uudistuksessa kuunneltu.

Ajassa
Tehostaisiko suoritepalkkaus lääkärin työtä?

Eri maiden palkkavertailu on hankalaa, kun työtä tehdään niin eri tavoin, pohtii Marjo Parkkila-Harju.

Ajassa
KHO: Synnytykset loppuvat Oulaskankaan sairaalassa vuodenvaihteessa

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tekemän valituksen.

Kommentti
Milloin opioidit muuttuivat vaarallisiksi?

– Vastaus löytyy jokaisesta farmakologian oppikirjasta, muistuttaa Eija Kalso.

Ajassa
Äidit voivat synnyttää Turussa vihdoin vedessä

Vesisynnytykset ovat olleet mahdollisia TYKS:n Naistenklinikalla maaliskuusta lähtien.