Kommentti

Miksi Yle sensuroi asiantuntijoita?

Luulenpa, että Ylen ohjelma vakuutti – tunteisiin vedoten – katsojat kannabiksen lääkekäytön tehosta ja turvallisuudesta. Merkittävä osa esittämistäni kriittisistä näkökohdista oli sensuroitu pois.

Eija Kalso
Kuvituskuva 1

Veronmaksajat ylläpitävät Yleisradiota, jonka pitäisi tarjota kansalaisille puolueetonta ja tosiasioihin perustuvaa tietoa tärkeistä asioista, kuten terveydestä. Viime viikolla Ylen uskottavuus kärsi kaksi kertaa, sekä MOT- (mielenterveyden/luulosairauden lääkehoidosta) että Uusi akuutti (hyvä/paha lääkekannabis) -ohjelmissa. Uuden akuutin toimittajan tarkoituksena oli selvittää, miksi monella lääkärillä ja suurella yleisöllä on täysin erilainen näkemys kannabiksen soveltuvuudesta lääkkeeksi. Minut oli kutsuttu ohjelmaan edustamaan kriittistä näkökulmaa. Aiemmasta kokemuksesta viisastuneena sanoin suostuvani vain, jos saan nähdä mitkä osat haastattelustani käytetään ohjelmassa. Näin sovittiin. Vaan miten kävi?

Lupausta ei pidetty, näin ohjelman ja omat osuuteni vasta tv:stä. Yli tunnin kestäneestä haastattelustani ohjelmaan pääsivät vastaukseni liittyen kannabiksen akuutteihin haittoihin ja siihen, miksi lääkärin ei tarvitse määrätä kannabista vain siksi, että potilas saisi sitä laillisesti.

Kannabiksen lääkekäytölle myönteisiä haastateltavia olivat kaksi kannabista käyttävää potilasta, joista toinen hankki kannabiksen laittomasti. Lisäksi haastateltiin Amsterdamin kannabismuseon ja kahden kannabisfirman johtajia sekä Suomen Kannabisliiton puheenjohtajaa. Ainoa Dr. Kalson varautunutta suhtautumista ymmärtänyt oli Hollannin terveysministeriön lääkekannabisyksikön johtaja.

Haastattelussani painotin erityisesti kannabiksen pitkäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia, mm. kognitiivisen ja arvostelukyvyn sekä psykomotorisen suorituksen heikentymistä. Puhuin kannabiksen aiheuttamasta ahdistuksen helpottumisesta ja tämän merkityksestä kroonisen kivun lievityksessä. Opioidien ja kannabinoidien ahdistusta lievittävä vaikutus lisää valitettavasti myös riippuvuuden kehittymisen riskiä. Ohjasin toimittajan NIDA:n (National Institute of Drug Abuse) sivustoille, joilla NIDA:n johtaja käsittelee kannabikseen liittyviä ongelmia. Kerroin toimittajalle kannabisteollisuuden suurista voitto-odotuksista, erityisesti Kanadassa ja Israelissa. Mainitsin, että kannabiksen kasvattajat käyvät kovaa lobbausta eri puolilla Eurooppaa. Kaikki tämä tieto oli sensuroitu pois ohjelmasta, jonka siis piti valottaa asiaa kahdelta eri näkökulmalta.

IASP:in (International Association for the Study of Pain) kongressissa järjestettiin kannabiksen lääkekäyttöön liittyvä puolesta ja vastaan -keskustelu alustuksineen. Yleisö äänesti kannabiksen käytöstä kivun hoitona ennen ja jälkeen esitysten. Ensin puhui arvostettu brittitutkija, joka on perehtynyt sekä kannabiksen farmakologiaan että sitä koskevaan lääketieteelliseen näyttöön. Hänen kantansa oli kriittinen. Hänen jälkeensä puhui kanadalainen kollega, joka kertoi muutamasta potilastapauksesta suurella tunteella. Kumpi vakuutti yleisön? Kanadalainen hurmossaarnaaja käänsi aluksi kriittisen yleisön päät. Luulenpa, että Ylen ohjelma vakuutti, tunteisiin vedoten, tv:n ääressä istuneet katsojat kannabiksen lääkekäytön tehosta ja turvallisuudesta. Ohjelma oli tuskin päättynyt, kun ensimmäiset vihapostit tipahtivat sähköpostilaatikkooni.

Lue myös

Asiantuntijat eivät ole ahdingossa vain Suomessa. Myös mm. Tanskassa ja Saksassa poliitikot ovat päättäneet sallia kannabiksen käytön esim. kivun hoidossa. Kummassakaan maassa ei katsottu tarpeelliseksi kysyä kivunhoidon asiantuntijoiden näkemystä. Tilanteen tekee traagiseksi se, että Uuden akuutin pro-kannabis -ohjelman jälkeisenä päivänä presidentti Trump julisti Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan opioidikuolemien johdosta. Opioidien käytön laajentaminen muusta kuin syövästä aiheutuvien kipujen hoitoon lähti nousuun Yhdysvalloissa ja Kanadassa aivan samalla tavalla kuin kannabiksen markkinointi nyt: vetoamalla suureen yleisöön ja poliitikkoihin potilaiden kertomusten (patient testimonies) välityksellä. Media ja lääketeollisuus tekivät parhaansa viestin saamiseksi perille. Valitettavasti Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä tuki myös kriittisyytensä kadottaneiden kollegoiden harkitsematonta opioidien määräämistä. Tämän jälkipyykkiä, yli sata kuollutta joka päivä ja monta miljoonaa opioidiriippuvaista, aletaan nyt pestä, 20 vuoden kuluttua katastrofiin johtaneen kehityksen alkamisesta.

Kannabis ei tapa hengitystä lamaamalla, mutta se on huume, joka aiheuttaa paljon vakavia pitkäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia, erityisesti mielenterveydeltään hauraille potilaille. Nyt kannattaisi olla kriittinen ja odottaa, miten tehokkaiksi ja turvallisiksi kannabinoidit osoittautuvat maailmalla. Kannabisriippuvuuden hoito on vaikeata, ennalta ehkäisy ei.

Miksi Yle ajaa kannabiksen käyttöä lääkkeeksi? Jätin tästä palautetta Ylen johdolle heti ohjelman jälkeen. Samoin esitin Lääkäriliiton pohdittavaksi, mitä asiantuntijoiden oikeusturvan parantamiseksi ja median harjoittaman asiantuntijatiedon sensuroinnin estämiseksi voisi tehdä.

Eija Kalso

LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030