Kommentti

Urheilu-uutinen Turusta

Olut poistuu kiekkohallin hanoista – mutta minne?

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Helsingin Sanomien urheiluosastolla oli perjantaina poikkeuksellinen pikku-uutinen. Otsikko kuului: TPS poistaa hallistaan oluthanat.

Kiinnostuin. Siivotaanko Turun hallissa tosiaan alkoholia urheilutapahtumista?

Urheilu ja terveys. Hyvä ne on liittää toisiinsa. Hienoa.

Jatkoin lukemista. Muitakin uudistuksia oli tulossa. Katsojat saavat edeltäjäänsä merkittävästi isomman ja paremman videokuution ja katsomoita rajataan uudelleen. Puolessa välillä kerrottiin oluthanoista. Totta tosiaan, ne poistetaan hallin ravintoloista.

Sitten tärkein: ilman olutta katsojat eivät jää. Hanat poistuvat, koska kun tiskillä saa juomapullon tai tölkin heti mukaansa, palvelu nopeutuu.

Nauroin ääneen. Siis lisää olutta.

En ole koskaan tupakoinut. Alkoholia käytän silloin tällöin.

Näillä sidonnaisuuksilla varustetulle ihmiselle yhteiskunnan asenneilmasto näyttäytyy yhä vain kummallisempana. Tupakoijat on jahdattu nurkkaan, ja askeissa näkyy kohta enää pääkallon kuva. Samaan aikaan alkoholin käytön helpottaminen urheiluhallissa on uutinen maan valtalehdessä.

Harva isä tai äiti heittäytyy väkivaltaiseksi tupakan vuoksi. Harva perhe jää heitteille, koska isä tai äiti polttaa. Harva surmaa tupakan vuoksi.

Alkoholin käyttö maksoi THL:n mukaan yhteiskunnalle vuonna 2012 yli 2 miljardia euroa. Järjestyksenpitoa, sosiaalihuoltoa, sairaanhoitoa, menetettyjä työpäiviä ja niin edelleen. Raportti julkistettiin puolitoista vuotta sitten.

Huumeista aiheutui samana vuonna 180 miljoonan euron menot.

Tupakoinnin luku oli 1,5 miljardia euroa.

Luvut eivät ole välttämättä vertailukelpoisia, mutta suuruusluokat paljastuvat.

Päivittäin tupakoivien osuus on vähentynyt yli 20-vuotiailla miehillä rajusti. Vuonna 2001 osuus oli 29 prosenttia, vuonna 2016 enää 16 prosenttia.

Lue myös

Samaan aikaan alkoholia käyttävien määrä on kansanterveysjärjestö ASH:n mukaan lisääntynyt.

Tupakka käytön rajoittaminen on osoittanut, että lakeja, veroja ja asenneilmastoa muuttamalla saa ihmeitä aikaan. Yhtä lailla se olisi mahdollista alkoholin kanssa.

Voitaisiinko siihen alkaa suhtautua yhtä vakavasti kuin tupakointiin? Ensimmäinen keino on muuttaa asenneilmastoa. Sen voisi aloittaa kiekkokatsomoista.

Tai lentokoneista. Matkustamoihin ei saa juuri mitään viedä, mutta kentän kaupasta ostettuja palovaarallisia nesteitä saa ladata pään päälle vapaasti.

700 000 suomalaista juo terveytensä kannalta liikaa. Alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030