In memoriam

Annamari Ranki 3.1.1955–14.1.2024

Valtteri HäyrySirkku PeltonenEija Hiltunen-BackKatariina Hannula-Jouppi

Helsingin yliopiston iho- ja sukupuolitautiopin professori emerita, ylilääkäri Annamari Ranki kuoli tammikuussa 69-vuotiaana.

Annamari valmistui lääkäriksi 1977, väitteli 23-vuotiaana tohtoriksi lymfosyyttimarkkereista ja sai dosentuurin samana vuonna. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäriksi hän valmistui 1983 ja lähti apulaisopettajaksi Kuopioon. Hän kiinnostui uudesta tuntemattomasta taudista, AIDS:sta, ja pääsi vierailevaksi tutkijaksi professori Gallon laboratorioon USA:han vuosiksi 1985–1987.

Palattuaan hän toimi Suomen Akatemian nuorempana tutkijana ja apulaisopettajana Hyksin Ihotautiklinikalla vuoteen 1993. Sitten tie vei Oulun yliopiston iho- ja sukupuolitautien professoriksi 1994 ja Tampereen yliopiston ihotautien professoriksi 1996. Helsinkiin hän palasi 1997 saatuaan professorin ja ylilääkärin viran. Annamari totesi, että Suomen lääketieteellisistä tiedekunnista vain Turussa hän ei ollut töissä.

Annamari oli aktiivinen tutkija, ja hänellä on lähes 300 julkaisua kansainvälisissä julkaisusarjoissa. Hänen julkaisunsa käsittelevät immunologiaa, erityisesti HIV:iä, iholymfoomia, autoimmuunitauteja sekä periytyviä autoinflammatorisia tauteja, kuten suomalaiseen tautiperintöön kuuluvaa APECED-oireyhtymää.

Hän oli kansainvälisesti erittäin tunnettu suomalainen dermatologi. Uransa aikana hän kuului suurimpien eurooppalaisten ihotautialan järjestöjen hallituksiin ja toimi lukuisissa hallinnollisissa luottamustehtävissä Suomessa.

Opetus oli Annamarille sydämen asia, oli sitten kyseessä lääketieteen opiskelijat, erikoistuvat lääkärit tai muut kollegat. Tutkimusryhmäänsä johtaessaan hän tarjosi nuorille tutkijoille erinomaisen esikuvan siitä, miten yhdistää huippuluokan tutkijan ja kliinikon urat. Annamari osallistui tutkimusprojekteihinsa aina perusteellisesti tarjoten apuaan ja hyödyntäen laajaa tutkimusyhteistyöverkostoaan. Esimiehenä hän oli helposti lähestyttävä.

Tärkeintä Annamarille oli perhe-elämä, kolme lasta ja lapsenlapsi. Aviopuolison Kain kanssa rakennetussa hirsitalossa Pälkäneellä vietettiin vapaa-aikaa maatalon töitä tehden. Hän nautti luonnosta, taiteesta ja kulttuurista syvällisesti.

Ihotautilääkärien yhteisö menetti arvostetun jäsenensä.

Kirjoittajat

Valtteri Häyry

Sirkku Peltonen

Eija Hiltunen-Back

Katariina Hannula-Jouppi Kirjoittajat ovat Annamari Rankin poika ja pitkäaikaisia kollegoita

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030