In memoriam

Hannu Alanko 27.6.1946–28.6.2023

Nina HautalaJussi KärnäAura Falck

Silmätautien erikoislääkäri Hannu Alanko syntyi Jyväskylässä. Hän menehtyi pitkäaikaisen sairauden heikentämänä äkillisesti kesäkuun lopulla Oulussa.

Hannu valmistui lääkäriksi vuonna 1973 ja silmätautien erikoislääkäriksi 1985 Oulun yliopistosta. Hänelle myönnettiin terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys 2015. Jo opiskeluaikana Alanko tutustui silmälääkärin työhön toimiessaan apulaislääkärin sijaisena Diakonissalaitoksen silmäklinikassa, minkä jälkeen silmätaudit oli luonteva valinta tulevaksi erikoisalaksi.

Alanko teki 40 vuoden työuran Oulun yliopistollisessa sairaalassa (Oys), jossa silmäklinikka oli aloittanut toimintansa 1972. Hän toimi tutkimus- ja opetustehtävissä apulaisopettajana vuosina 78–86 ja erikoislääkärinä vuosina 86–2000. Alanko suoritti klinikan ensimmäisiä silmän elektro-okulografia- ja ultraäänitutkimuksia sekä lasiaiskirurgisia leikkauksia. Monipuolisista kliinisistä taidoista oli hyötyä myös tutkimustyössä, jonka keskeisimpiä aiheita olivat sarveiskalvon endoteelisolujen morfometria ja glaukooma. Hän oli Oysin 1982 perustetun näkökeskuksen ensimmäinen vastuulääkäri ja uraauurtava toiminnan kehittäjä, koska kyseessä oli Suomen ensimmäinen sairaalassa toimiva näönkuntoutusyksikkö. Alanko työskenteli myös piilolasipoliklinikan vastuulääkärinä vuosina 86–2000.

Tietotekniikan asiantuntijana Hannu oli vahvasti mukana Oysin Esko-sairauskertomuksen kehittämistyössä 90-luvun alkupuolella.

Lue myös

Hannu tuli kollegoille tutuksi pedanttina kliinikkona sekä monipuolisena tietotekniikan ja erilaisten tutkimusmenetelmien asiantuntijana. Hän vaali työssään oikeudenmukaisuutta, rehellisyyttä, sovitusta kiinni pitämistä ja tasapuolisuutta. Alangon tietämys ja taidot olivat kollegoille ilmeisiä, mutta hän ei osaamistaan korostanut. Nämä ominaisuudet ja monipuolinen työkokemus siivittivät häntä hallinnollisiin tehtäviin ensin apulaisylilääkäriksi vuosiksi 2000–10, jonka jälkeen hän toimi silmäklinikan ylilääkärinä eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Työn vastapainona hänen harrastuksiin kuuluivat tietotekniikka, reserviupseeritoiminta, valokuvaus, musiikki ja kirjallisuus. Mökkeily Oulujoen Suvisaaressa oli myös lähellä hänen sydäntään.

Hannun ja hänen vaimonsa Maijan perheeseen kuuluu kaksi tytärtä, joista Hannu oli ilmeisen ylpeä. Myös lapsenlapset toivat papalle suurta iloa. Maijan ja lasten lisäksi Hannua jäävät kaipaamaan iso joukko ystäviä, sukulaisia ja kollegoita.

Kirjoittajat

Nina Hautala

Jussi Kärnä

Aura Falck Kirjoittajat ovat Hannu Alangon pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030